Τρεις «γάμοι» που οριστικοποιήθηκαν, οι συμφωνίες Alpha-Εμπορικής και Πειραιώς-ΑΤΕ-Γενικής, και ένας που έπεται, η συγχώνευση της Εθνικής με τη Eurobank, ολοκληρώνουν τον πρώτο κύκλο της μεγάλης αναδιάρθρωσης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Οι διαδικασίες για την ενοποίηση των σχημάτων αναμένεται να «τρέξουν» με ταχείς ρυθμούς, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις Alpha-Εμπορικής και Πειραιώς-Γενικής, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί νομικά οι συγχωνεύσεις και στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι λειτουργικές εξελίξεις, οι οποίες είναι και πιο χρονοβόρες.

ΕΤΕ – Eurobank

Στο στρατόπεδο της Εθνικής στις 30 Οκτωβρίου έχει οριστεί η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων που θα κληθούν να εγκρίνουν τα διαδικαστικά για την προαιρετική δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Eurobank. Ωστόσο, λόγω έλλειψης απαρτίας, η δημόσια πρόταση αναμένεται να εγκριθεί στη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 23 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη γενική συνέλευση θα οριστεί και το νέο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας. Το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις του περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία αποδοχής της πρότασης της Εθνικής Τράπεζας από τους μετόχους της Eurobank θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλους του έτους και η Eurobank θα γίνει τότε θυγατρική της Εθνικής, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο με μετόχους μειοψηφίας. Θα ακολουθήσει εν συνεχεία η συγχώνευση των δύο τραπεζών και θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για την ολοκλήρωσή της.

Τα οφέλη

Η συγκέντρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος καταρχήν γύρω από τις μεγάλες τράπεζες αναμένεται να δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη, αφότου ολοκληρωθούν λειτουργικά οι συγχωνεύσεις.

Τα εγχειρήματα δεν είναι εύκολα, ωστόσο τα νέα σχήματα που δημιουργούνται είναι μεγαλύτερα, έχουν εχέγγυα βιωσιμότητας για το μέλλον και «γεννούν» συνέργειες, οι οποίες αθροιστικά από το 2015 μπορούν να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ ετησίως. Η Εθνική από το deal με τη Eurobank αναμένει συνέργειες 570-630 εκατ. ευρώ ετησίως, η Alpha από την Εμπορική περί τα 200 εκατ. ευρώ, η δε Πειραιώς από την ΑΤΕ 155 εκατ. και από τη Γενική άλλα 50 εκατ. ευρώ.

Πρωτίστως, όμως, οι τράπεζες διασφαλίζουν τη μείωση της εξάρτησής τους από τα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τη δυνατότητα πλήρους κάλυψης του 10% της ίδιας συμμετοχής στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως επιβάλλει ο νόμος, για να έχει κάθε τράπεζα τη δυνατότητα μετά από 5 χρόνια να επαναγοράσει τις μετοχές που θα κατέχει το ΤΧΣ και να καταστεί εκ νέου ιδιωτική.

Επιπλέον, η σχέση της Πειραιώς με τη Société Générale (ο γαλλικός όμιλος θα κατέχει το 0,5% της ελληνικής τράπεζας μέσω μετατρέψιμων ομολογιών) και της Alpha με την Crédit Agricole αλλά και το μέγεθος του κοινού σχήματος ΕΤΕ-Eurobank μπορεί να λειτουργήσει θετικά και να διευκολύνει την πρόσβαση των πιστωτικών ιδρυμάτων σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης σε μια περίοδο που οι ξένες αγορές παραμένουν κλειστές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Νοέμβριο το Τ.Τ.

Με την ολοκλήρωση των μεγάλων τραπεζικών συμφωνιών, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την ανακεφαλαιοποίηση, εξελίξεις που εξαρτώνται χρονικά και από τη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Ο Νοέμβριος, εκτός απροόπτου, είναι ο καθοριστικός μήνας και για τις δύο εκκρεμότητες, ιδιαίτερα όσον αφορά στο Τ.Τ., καθώς είναι ελάχιστες οι πιθανότητες διατήρησής του με τη σημερινή μορφή και την αυτόνομη δραστηριότητά του.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η Τρόικα δεν θεωρεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο βιώσιμη τράπεζα και έχει ζητήσει το διαχωρισμό του σε «καλή» και «κακή» δραστηριότητα, ώστε το υγιές κομμάτι του χαρτοφυλακίου να μεταβιβαστεί σε άλλη τράπεζα, πάλι μία εκ των τεσσάρων που έχουν κριθεί βιώσιμες και ανακεφαλαιοποιούνται από το ΤΧΣ.

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης από ελληνικής πλευράς είναι περιορισμένα λόγω των αιτημάτων της Τρόικας, αν και η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να διατηρήσει το Τ.Τ. την επιχειρηματική του οντότητα, έστω και ως θυγατρική άλλης τράπεζας, ώστε να αποτελέσει ίσως τον τέταρτο τραπεζικό πυλώνα στη χώρα.

Ρόη Χάϊκου στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.