Γράφει ο Βασίλης Αποστόλου επιμελητής του περιοδικού ΜΠΟΥΡΙΝΟΣ για την περιφέρεια Βεντζίων, Γρεβενών, Κοζάνης

http://1.bp.blogspot.com/-DjcP7jttyT4/UITXiBiVvDI/AAAAAAAA_vU/ZniyXMHTfJg/s1600/47.JPG

Το παράρτημα του Συνδέσμου αποστράτων αξιωματικών Κοζάνης πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012  προσκυνηματική εκδρομή στους  ιερούς τόπους της περιφέρειας Γρεβενών, τα Βέντζια και Δεσκάτη.

Έχοντας ως αφετηρία την Κοζάνη διασχίζοντας τους οικισμούς του Τσιαρτσιαμπά και Βεντζίων, περνώντας από την Ιερά Μονή Τουρνικίου στη νέα ασφαλή θέση, καταλήξαμε στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος. Στο παρεκκλήσιο του Αγίου Δημητρίου παρακολουθήσαμε, μαζί με προσκυνητές από τα γύρω χωριά, τη θεία λειτουργία με ιεροργούντα το μοναχό Τιμόθεο. Εκκλησιασμός πραγματοποιείται στον ίδιο τόπο καθ΄ εκάστη Κυριακή, με δυνατότητα τέλεσης του μυστηρίου της βάπτισης. Στη συνέχεια μέσα από το νέο ασφαλτοστρωμένο δρόμο, προσφορά της Π.Ε Γρεβενών, ανεβήκαμε με το λεωφορείο στο κυρίως μοναστήρι. Επισκεφθήκαμε το καθολικό, τον ιερό ναό του οσίου Νικάνορος, τα κρασοβάρελα, στο αρχονταρίκι πήραμε τον καφέ μας.

Μοναστήρι Ευαγγελίστριας: Κοντά στον οικισμό Παλιουριά (πρώην Ζμιάτσι), στο όρος Μπουνάσια και σε υψόμετρο 1000 μέτρων  ανηγέρθη το έτος 1148 η Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Γιορτάζει την 25η Μαρτίου και Δεκαπεντάύγουστο. Από δω αντικρίζεις τον περήφανο Μπούρινο, τη Βασιλίτσα. Γυναικείο μοναστήρι αρχικά, συνέχισε ως ανδρικό μέχρι το 1935. Οικονομικά στηρίχθηκε στην καλλιέργεια αγρών και εκτροφή κοπαδιάρικης κτηνοτροφίας, μελισσοκομία, αγελαδοτροφία. Σήμερα δε λειτουργεί, στερείται μοναχών.

http://2.bp.blogspot.com/-gLqP_LArg4g/UITXdiWLeUI/AAAAAAAA_u8/gHrhXd7XpWU/s1600/16+-+%25CE%2591%25CE%25BD%25CF%2584%25CE%25AF%25CE%25B3%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2586%25CE%25BF+%25282%2529.JPG

Δασοχώρι: Δεύτερος προορισμός  το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Δασοχώρι σε έναν πανέμορφο και εύφορο τόπο. Κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου οι Άγγλοι το χρησιμοποίησαν ως αποθήκη πυρομαχικών. Οι εικόνες λεηλατήθηκαν, το μοναστήρι ερειπώθηκε. Η επανίδρυση του μοναστηριού το έτος 2000 οφείλεται στη μοναχή Μαριάμ η οποία σήμερα συνεπικουρείται από δύο άλλες μοναχές.

http://2.bp.blogspot.com/-19TPCeN0LSk/UITXfBEtf1I/AAAAAAAA_vE/p89HKE9PpyM/s1600/23.JPG

Δεσκάτη: Χτισμένη σε υψόμετρο 860 μέτρων είναι έδρα δήμου στον οποίο υπάγονται οι οικισμοί Δασοχώρι, Παρασκευή, Γήλοφος, Παλιουριά, Παναγιά, Καρπερό, Δήμητρα, Τρικκοκιά, Άνοιξη, Τριφύλλι. Κατάκαλη. Απέχει από τα Γρεβενά 60 χιλιόμετρα. Στην Π.Ε Γρεβενών υπήχθη το έτος 1964 (Ν.Δ) 4398 αφού αποσπάσθηκε από το Νομό Λαρίσης.  Ονομαστή η βιοτεχνία εκκλησιαστικών ειδών, επιπλοποιίας, τα άριστα γαλακτοκομικά, γεωργικά, μελισσοκομικά προϊόντα. Εντυπωσιακό το μνημείο των πεσόντων μπροστά από το πετρόχτιστο δημαρχείο στο οποίο είναι καταγεγραμμένα  εκατόν ογδόντα εννέα (αρ.189) θύματα από όλες τις ιστορικές περιόδους με τα περισσότερα από τον εμφύλιο πόλεμο. Ονομαστό το έθιμο του ξεπροβοδίσματος της Πασχαλιάς, μοναδικό στη χώρα μας  ο τρίπατος χορός η “ανδρουμάνα”. Ο Πολιτιστικός σύλλογος Δεσκάτης διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων, εκδίδει μηνιαία εφημερίδα. Στα γραφικά καταστήματα της πλατείας οι Δεσκατιώτες έπαιρναν τον καφέ τους, ευχαριστώ τον επιχειρηματία  κ.Μωυσιάδη για το κέρασμα του τσίπουρου. Επισκεφθήκαμε τον πολιούχο ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στην πλατεία όπου στην είσοδο δεσπόζει η προτομή του λοχαγού Δημοσθένη Μανουσάκη, από Μυστρά Λακωνίας, ο οποίος έπεσε μαχόμενος για την απελευθέρωση της Δεσκάτης στις 6 Οκτωβρίου 1912. Συμφάγαμε στο κτήμα “Πέτρινο” που ο ιδιοκτήτης με πολύ μεράκι δημιούργησε ένα λαογραφικό μουσείο με πληθώρα εκθεμάτων. Εκεί μας διασκέδασαν οι πολυτάλαντοι μουσικοί Κουσιώρας Βασίλης και Τζαλαμπίρας Θανάσης. Στο τραγούδι εντυπωσίασε ο Δεσκατιώτης εκδρομεύς κ.Ελευθέριος Μεταξιώτης.

http://2.bp.blogspot.com/-kvW6FjVy92M/UITXggONjOI/AAAAAAAA_vM/HgQKjUNBsC8/s1600/44.JPG

Αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο της Ένωσης αποστράτων αξιωματικών υποστράτηγο κ Μιχάλη Καψάλη για την οργάνωση της εκδρομής, για τη σωστή επιλογή που είχε ως στόχο την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων του τόπου μας, το συμβολισμό για στήριξη και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Ακόμη το γυμνασιάρχη Δεσκάτης κ. Τηλέμαχο Καψάλη για την ξενάγηση και για τις σημαντικές πληροφορίες που μας έδωσε για την ιστορία της περιοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.