Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φθηνότερα φάρμακα από 1ης Νοεμβρίου

22 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με το νέο δελτίο μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 16% οι τιμές

Φθηνότερα φάρμακα θα αγοράζουν από 1ης Νοεμβρίου οι πολίτες, ενώ ταυτόχρονα μειώνεται και το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά την έκδοση τελικά αργά το βράδυ της Κυριακής του νέου, διορθωμένου, δελτίου τιμών φαρμάκων που παραδόθηκε ήδη στις φαρμακοβιομηχανίες.

Με το νέο δελτίο τιμών, όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Mega ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, επιτυχάνονται μεσοσταθμικά μειώσεις 16% σε 12.500 σκευάσματα.

Συγκεκριμένα μειώνεται η τιμή περίπου 7.000 σκευασμάτων, ενώ παραμένει σταθερή σε περίπου 5.000 ακόμη. Από αυτά στο μισό πέφτει η τιμή 800 φαρμάκων, των οποίων έληξε η πατέντα και βγήκαν από τη σχετική ειδική λίστα, στην οποία απομείνουν πλέον περί 750 άλλα φάρμακα.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλμάς με τη νέα κοστολόγηση επιτεύχθηκε μείωση 30% στην τιμή φαρμάκου, οι πωλήσεις του οποίου φθάνουν τα 40 εκατομμύρια τεμάχια ετησίως, ενώ σημαντικές μειώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις κατά 1.000 ή και 1.500 ευρώ, επιτυχάνονται σε σειρά ακόμη ακριβών φαρμάκων.

Στο νέο δελτίο τιμών, για πρώτη φορά, ανακοστολογήθηκαν και μειώθηκαν οι τιμές και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, παρότι το κόστος τους δεν καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υφυπουργός απέκλεισε, πάντως, σε αυτή τη φάση τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, όπως τα σούπερ μάρκετ ή άλλα καταστήματα.

ΔΟΛ

This entry was posted on Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου, 2012 at 20:43 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply