Απώλειες από 6 μέχρι και 10 μισθούς επιφέρουν οι αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης. Από σήμερα ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τις τελικές ρυθμίσεις καθώς αναμένεται η απάντηση (και πιθανότατα, αντιπρόταση) της Τρόικας στο e-mail που έστειλε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, την περασμένη Πέμπτη σχετικά με τις αποζημιώσεις και τις τριετίες.

Η πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνει νέα κλίμακα αποζημιώσεων που σταματά στα 16 χρόνια υπηρεσίας, «κλειδώνοντας» για όλους τους εργαζομένους τους 12 μισθούς σε περίπτωση απόλυσης, είτε καταγγελθεί σήμερα (σ.σ.: μετά την ψήφιση του νόμου) η σύμβασή τους είτε έπειτα από 3, 4 ή 5 χρόνια!

Κατάργηση

Η παλιά κλίμακα που προέβλεπε αποζημιώσεις μέχρι και τα 28 έτη υπηρεσίας καταργείται. Στο εξής, η βάση για τις αποζημιώσεις θα είναι η προϋπηρεσία μέχρι τα 16 χρόνια και οι 12 μισθοί που αντιστοιχούν στα έτη αυτά. Από εκεί και πάνω, δηλαδή για τα επιπλέον χρόνια, καθιερώνεται ένα «πριμ απόλυσης»! Ποιο θα είναι αυτό μένει να φανεί από το αν η Τρόικα θα αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου ή αν θα επιμείνει στη θέση της, πιθανώς με μια μικρή διαφοροποίηση.

Η Τρόικα ζήτησε από τα 16 έτη και άνω να δίνεται ένα «πριμ απόλυσης» με μέγιστο ποσό τα 3.516 ευρώ, με βάση το εξαπλάσιο του κατώτατου μισθού (6 Χ 586 ευρώ = 3.516 ευρώ). Για παράδειγμα, εργαζόμενος (έγγαμος με παιδιά) με 20 έτη και μισθό 2.300 ευρώ δικαιούται σήμερα 16 μισθούς αποζημίωση, δηλαδή 42.933 ευρώ (2.300 ευρώ Χ 16 Χ 14/12 = 42.933 ευρώ) και τα μισά, δηλαδή 21.466 ευρώ, αν απολυθεί με προειδοποίηση.

Με την πρόταση της Τρόικας θα έπαιρνε 12 μισθούς για τα 16 χρόνια, δηλαδή 32.200 ευρώ και για τα επόμενα 4 χρόνια (ως τα 20) θα έπαιρνε τα 4/12 από τα 3.516 ευρώ, δηλαδή άλλα 1.172 ευρώ. Η συνολική αποζημίωση σε αυτήν την περίπτωση βγαίνει στα 33.372 ευρώ και, αν υπάρχει προειδοποίηση, στα 16.686 ευρώ.

Δύο σκέλη

Η πρόταση του υπουργείου έχει δύο σκέλη:

1 Πάγωμα των δικαιωμάτων αποζημίωσης με βάση την προϋπηρεσία που είχαν οι εργαζόμενοι έως την ημερομηνία που ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο (14 Φεβρουαρίου 2012) και με ανώτατο όριο τα 16 έτη υπηρεσίας, που «δίνουν» 12 μισθούς. Για τα έτη υπηρεσίας από το 16ο έτος και μετά, ο εργαζόμενος, όποτε και αν απολυθεί (ακόμη και έπειτα από 10 χρόνια), θα λάβει ως βασική αποζημίωση 12 μισθούς για προϋπηρεσία έως τα 16 χρόνια και για τα επόμενα 10 χρόνια θα έχει ένα «πριμ απόλυσης» με πλαφόν τα 2.000 ευρώ.

2 Οι εργαζόμενοι που απολύονται παίρνουν ως αποζημίωση για τα 16 έτη τους 12 μισθούς ακόμη και αν είναι πάνω από το πλαφόν των 2.000 ευρώ, ενώ για τα επόμενα έτη ο μισθός για τον υπολογισμό της αποζημίωσης θα είναι υποχρεωτικά στα 2.000 ευρώ.

Εναλλακτικές

Η πρόταση του υπουργείου, όπως φαίνεται στα παραδείγματα του «ΤτΚ», οδηγεί μεν σε μειώσεις της τάξης του 20%-24%, αλλά μόνο για τους υψηλόμισθους (τραπεζοϋπαλλήλους και υπαλλήλους ΔΕΚΟ με πολλά χρόνια υπηρεσίας). Αν όμως η Τρόικα δεν αποδεχτεί την πρόταση αυτή, τότε υπάρχουν τουλάχιστον δύο εναλλακτικά σχέδια στο συρτάρι του υπουργείου και, μεταξύ άλλων, εξετάζεται να μειωθεί το πλαφόν στα 1.500 ευρώ ή να μετρά μια αναλογία του (στα πρότυπα της πρότασης της Τρόικας).

Τέλος εποχής για τις τριετίες

Για τις τριετίες, η στόχευση του υπουργείου είναι να περάσει στο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ το «επικαιροποιημένο» πάγωμά τους έως το 2016 (με επιμήκυνση), γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν απολυθεί ένας εργαζόμενος έχοντας εννέα χρόνια και ξαναπροσληφθεί, τότε οι τρεις τριετίες που του αναλογούν, δηλαδή αποδοχές στο ύψος των 800 ευρώ, θα πρέπει να συνυπολογιστούν στη νέα σύμβασή του. Αν φύγουν οι τριετίες, τότε κινδυνεύει να πέσει στα 586 ευρώ, έστω και αν έχει εννεαετή προϋπηρεσία.

Με τον τρόπο αυτό, ένας έμπειρος εργαζόμενος λόγω προϋπηρεσίας θα έχει προτεραιότητα έναντι ενός 27χρονου με μηδενική προϋπηρεσία και έτσι από τη στιγμή που τα 586 ευρώ θα είναι σταθερά, αυτός που θα προτιμηθεί θα είναι ο παλιός. Με το σκεπτικό αυτό (και τα μυαλά των «φωστήρων» που συμβουλεύουν την Τρόικα) οι νέοι δεν θα βρουν ποτέ δουλειά!

Πάντως, η μέση οδός που ήδη φαίνεται να καλλιεργείται και από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας είναι να βρεθεί λύση στο θέμα των τριετιών, με τελευταία γραμμή άμυνας ένα ψαλίδισμά τους ώστε τα αυτόματα ποσοστά αυξήσεων που παίρνουν ανά τρία χρόνια όσοι αμείβονται με τα κατώτατα όρια της εθνικής σύμβασης να οριστούν στο 5% αντί του 9%.

 

Τύπος της Κυριακής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.