Λέτε η κυβέρνηση να αποφάσισε, πριν νομοθετήσει, να εφαρμόσει την επταήμερη εργασία; Και μάλιστα δουλειά την Κυριακή;

Διότι ο Αντώνης Σαμαράς μαζεύει στις 1 σήμερα το μεσημέρι όλους τους εμπλεκόμενους με την τρόικα, υπουργούς, αναπληρωτές κ.λπ. προκειμένου να πάρει πάνω του όλη την κούρσα των 20 ημερών. Τα αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι πολλά αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρά και ίσως ο χρόνος να αποδειχθεί αμείλικτος μέχρι τις 12 Νοεμβρίου.

Με τα εργασιακά να αποτελούν το σοβαρό πρόβλημα της κυβέρνησης, ασφαλώς και ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει εντολές για το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα η διαπραγματευτική ομάδα, είτε λέγεται Στουρνάρας, είτε Βρούτσης.

Ωστόσο, τα μηνύματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν είναι και πολύ αισιόδοξα. Ήδη το Σάββατο ο βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Ν. Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε ότι δε θα ψηφίσει το πακέτο μέτρων. Αν προσθέσουμε την κατηγορηματική άρνηση της ΔΗΜΑΡ να ψηφίσει τα εργασιακά και το ΠΑΣΟΚ που σέρνεται από τις δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, τότε καταλαβαίνουμε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Η απόφαση του κ. Σαμαρά να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη σήμερα δείχνει την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι. Ή αλλιώς την αγωνία του τερματοφύλακα μη σφυρίξει ο διαιτητής (δηλαδή η τρόικα) την εσχάτη των ποινών.

Όμως, το ζήτημα των εργασιακών, παρά το γεγονός ότι συμφωνήθηκε να μην καταργηθούν οι τριετίες, προκαλεί πολιτικό σεισμό. Για να μην προσθέσουμε και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις αλλά και στα ειδικά μισθολόγια.

Η συνοχή της κυβέρνησης κρίνεται σε μια κλωστή, και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σ. Κεδίκογλου, με μπαράζ εμφανίσεών του επιχείρησε να θέσει το δίλημμα «ή ψηφίζονται τα μέτρα ή χρεοκοπεί η Ελλάδα».

Βεβαίως, είναι μια παλιά και δοκιμασμένη συνταγή εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα περιθώρια έχουν στενέψει. Ο κόσμος δεν πείθεται από τα διλήμματα ενώ και οι βουλευτές είναι έτοιμοι να επαναστατήσουν. Όχι γιατί είναι επαναστάτες αλλά διότι η υπόθεση με τις εργασιακές ανατροπές, ξεφεύγει από κάθε πολιτική λογική. Πρόκειται για αιτήματα που, όπως έχουμε γράψει, αποτελούν επιλογές των επιχειρηματιών και των τραπεζιτών οι οποίοι βάζουν μπροστά τους τροικανούς για να πετύχουν το στόχο τους.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση έχει μια εβδομάδα προθεσμία για να κάνει την αναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές πάνω στα εργασιακά θέματα. Αλλιώς θα βρεθεί προ εκπλήξεων στη Βουλή… και στην κοινωνία.

Άλλωστε, η έκθεση της τρόικας για να είναι θετική δε θα βασίζεται στο αν θα καταργηθούν οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά στο αν περικόπτονται οι δημόσιες δαπάνες. Και αυτό το πετυχαίνουν με τις επώδυνες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

www.Antinews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.