Καλά στην υγεία τους όλοι οι επιβαίνοντες

Επέμβαση έγινε σήμερα το πρωί στο φινλανδικό πλοίο “Estelle”, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, από το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ. Το ιστιοφόρο, στο οποίο επιβαίνουν πέντε Έλληνες, ανάμεσα τους και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και περίπου 30 ακτιβιστές, ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Αζντόντ.

Η επιχείρηση έγινε χωρίς τη χρήση βίας, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ, ενώ αναφερόμενος στην επέμβαση είπε ότι τα πολεμικά σκάφη προσέγγισαν το ιστιοφόρο περίπου 30 ναυτικά μίλια από τις ακτές καλώντας το να αλλάξει ρότα. Όταν αρνήθηκαν οι ακτιβιστές στο πλοίο επιβιβάστηκαν ισραηλινοί κομάντος χωρίς οι περίπου 30 επιβαίνοντες να προβάλλουν αντίσταση.

Σύμφωνα με όσα πρόλαβαν να μεταδώσουν οι ακτιβιστές προτού οι Ισραηλινοί διακόψουν κάθε επικοινωνία, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, το ιστιοφόρο δέχθηκε επίθεση σε διεθνή ύδατα.

Το φινλανδικό πλοίο “Estelle” είχε αναχωρήσει από τη Σουηδία, και σκόπευε να μεταφέρει στη Λωρίδα της Γάζας σχολικό και ιατρικό υλικό.

Να σημειωθεί ότι το Ισραήλ επέβαλε αποκλεισμό, από εδάφους, αέρος και θαλάσσης στη Λωρίδα της Γάζας τον Ιούνιο του 2006.

Η αναχαίτιση του πλοίου δείχνει ότι “το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού” δήλωσε ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, που ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle. Ο 83χρονος Τσόμσκι έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη προκειμένου να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ για την επέμβαση
Να ληφθεί μέριμνα για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών, έχει ζητήσει το υπουργείο Εξωτερικών από το αντίστοιχο Ισραηλινό, ενώ σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγε σήμερα, το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ανέκοψε τον πλου του σκάφους ‘Estelle’, σημαίας Φινλανδίας και το οδηγεί στο λιμάνι Ασντότ. Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής Πρεσβείας από το ΥΠΕΞ του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους. Στους επιβαίνοντες συγκαταλέγονται Έλληνες πολίτες, μεταξύ των οποίων και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Σημειώνεται, ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στις 17 Οκτωβρίου αποτρέποντας τους Έλληνες πολίτες από το να συμμετάσχουν στο εγχείρημα. Το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της υπόθεσης και έχει επιστήσει την προσοχή στις ισραηλινές Αρχές. Συγκεκριμένα, έχει ζητηθεί από το Ισραήλ να μεριμνήσει για την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό τους και έχουν ληφθεί σχετικές διαβεβαιώσεις”.

Καλά στην υγεία τους όλοι οι επιβαίνοντες του «Estelle»
Καλά στην υγεία τους είναι όλοι οι επιβάτες του σκάφους «Εstelle», με σημαία Φινλανδίας, την πορεία του οποίου ανέκοψε το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ την ώρα που έπλεε προς τη Γάζα.

Ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, δήλωσε ότι η αναχαίτιση του πλοίου δείχνει ότι “το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού”.

Megatv & ΣΚΑΪ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.