Με μειώσεις που φθάνουν ακόμη και το 100% για ορισμένα φάρμακα, θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου η νέα λίστα τιμών, με το υπουργείο Υγείας να υπολογίζει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομήσει 500 εκατ. ευρώ.

Το τελικό δελτίο τιμών θα φτάσει στα χέρια του αναπληρωτή υπουργού Υγείας την Παρασκευή καθώς υπήρξαν διορθώσεις της τελευταίας στιγμής μετά από δεκάδες ενστάσεις που έγιναν από φαρμακευτικές εταιρίες. Από τα 1.500 πρωτότυπα σκευάσματα, διατηρούν την πατέντα τους τα 879, ενώ τα υπόλοιπα θα μειωθούν στο 50% της τιμής τους.

Σημαντικές μειώσεις όμως παρατηρούνται και σε αυτά που παραμένουν στην ακριβή κατηγορία των πρωτοτύπων. Για παράδειγμα, φάρμακο για ρευματοειδή αρθρίτιδα από 521,59 ευρώ θα κοστίζει πλέον 176,90 ευρώ, για νεοπλασία από 400,81 ευρώ θα πέσει στα 234,73 ευρώ, για αναιμία από 284,94 ευρώ θα μειωθεί στα 185,31, αντιθρομβωτικό φάρμακο από 102,86 ευρώ θα κοστίζει 93,77 ευρώ και για οστεοπόρωση από 279,88 ευρώ θα πωλείται στα 261,46 ευρώ.

Κάποια νέα καινοτόμα, ακριβά φάρμακα από το εξωτερικό, τα οποία απευθύνονται σε ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις και έχουν μπει στην ελληνική αγορά τα τελευταία δυο χρόνια, δεν περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο. Στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι στο επόμενο δελτίο φαρμάκων που θα εκδοθεί, να τιμολογηθεί ένας περιορισμένος μόνο αριθμός νέων καινοτόμων φαρμάκων και παράλληλα να αυξηθεί ο αριθμός των φθηνών γενοσήμων με σκοπό να μειωθεί και άλλο η φαρμακευτική δαπάνη.

Megatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.