http://img.protothema.gr/C54EAA35A2AB7BEA895C92F87C08A14D.jpgΤη διαδρομή από το τραγούδι στην πολιτική την έχουν κάνει αρκετοί κατά το παρελθόν, όμως την αντίστροφη μόλις τώρα την τολμάει κάποιος.

Πρόκειται για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό Άθλησης κ. Χρήστο Αηδόνη, ο οποίος κόλλησε το καλλιτεχνικό μικρόβιο και την αγάπη για τη μουσική από πολύ μικρός και ειδικά από τα φοιτητικά του χρόνια όταν πέρασε για λίγους μήνες από ένα ωδείο.

Τελικά, τότε, τον κέρδισε η άθληση, αφού σπούδασε στη Γυμναστική Ακαδημία και κυρίως η πολιτική, καθώς εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, όπου αρχικά διέπρεψε συμμετέχοντας στην οργάνωση των μεγάλων συγκεντρώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου κατά τη δεκαετία του 1980 και στη συνέχεια ως βουλευτής και υπουργός.

Λίγο η οικονομική κρίση, καθότι οι υποχρεώσεις για έναν άνθρωπο με δύο παιδιά δεν είναι ποτέ λίγες, λίγο η κατάπτωση της πολιτικής, η οποία δεν συγκινεί πλέον ιδιαίτερα, τον «έσπρωξαν» και πάλι στην αγκαλιά της μουσικής. Η ρομαντική του φύση και τα υπαρξιακά προβλήματα της μέσης ηλικίας, όπου ο καθένας επαναπροσδιορίζει προτεραιότητες, επαναφέρει όνειρα και στόχους της νεανικής περιόδου σε μια προσπάθεια να καλύψει το χαμένο έδαφος, τον οδήγησαν στην επιλογή να επαναπροσεγγίσει το τραγούδι.

Για καιρό δεχόταν πιέσεις από φίλους και συγγενείς να ασχοληθεί και να αναδείξει την καλλιτεχνική του φύση. Πολλοί τον είχαν δει και ακούσει να παίζει κιθάρα και να τραγουδά δικές του συνθέσεις σε οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις.

Το δυνατό του σημείο δεν είναι η φωνή -παρότι μελωδική και ζεστή- αλλά το ταλέντο του στη σύνθεση και τη στιχουργική. Όπως λένε φίλοι του, που γνωρίζουν την έφεσή του αυτή, είναι ικανός, όταν εμπνευστεί από ένα απλό γεγονός να σκαρώσει ένα τραγούδι σε λίγα μόλις λεπτά. Εδώ και μερικούς μήνες, που είναι μακριά από κυβερνητικά καθήκοντα και περιορίζεται η πολιτική του δραστηριότητα σε μερικές συνεδριάσεις στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ, καταφέρνει να αφιερώνει πολλές ώρες στη μουσική. Αναζητεί ακούσματα, δοκιμάζει συνθέσεις και καταπιάνεται με αγαπημένα του θέματα.

Μάλιστα τα δύο πρώτα κομμάτια που θα περιληφθούν στο πρώτο του single, το οποίο θα ηχογραφηθεί αυτή την εβδομάδα σε γνωστό στούντιο, θα αφορούν στην Κύπρο, με την οποία έχει ιδιαίτερους δεσμούς και τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του.

Για τις μουσικές του αναζητήσεις και δημιουργίες συζητά με πολλούς φίλους από τον καλλιτεχνικό χώρο, ορισμένοι εκ των οποίων τυγχάνει να ασχολούνται και με την πολιτική, όπως η πρώην βουλευτής κυρία Άννα Νταλάρα. Χρόνια στις παραγωγές και άριστη γνώστρια του αντικειμένου η κυρία Νταλάρα τον παρότρυνε να προχωρήσει στα σχέδιά του, ενώ για κάποιες συνθέσεις του εκφράστηκε με τα καλύτερα λόγια και ο σύζυγός της κ. Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα πράγματα.

Πολλές φορές κατά το παρελθόν ο κ. Αηδόνης συνεργάστηκε σε φιλικές συνάξεις με άλλους πολιτικούς που έχουν έφεση στο τραγούδι, όπως ο πρώην βουλευτής Σάμου κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, με τον οποίο λατρεύουν να ερμηνεύουν Καββαδία.

Στους στόχους του βουλευτή Δράμας είναι να καταφέρει σύντομα να κυκλοφορήσει το συντομότερα δύο CD με περισσότερα από είκοσι τραγούδια, που είναι σχεδόν έτοιμα. Πρόκειται για έντεχνα και λαϊκά κομμάτια, με μουσική και στίχους δικούς του, ενώ βρίσκεται σε συζήτηση με ερμηνευτές-γνωστά και ποιοτικά ονόματα.

Όπως εξομολογείται σε φίλους του, δεν σκέφτεται καμία πλήρη επαγγελματική στροφή προς τον καλλιτεχνικό δρόμο, αλλά περισσότερο για την προσπάθεια να εκφραστεί ο ίδιος μέσα από τον κόσμο της μουσικής. Δεν εγκαταλείπει δηλαδή την πολιτική, αν και δηλώνει απογοητευμένος με την τροπή που λαμβάνουν καθημερινά τα πράγματα στη χώρα, ούτε τον αθλητισμό. Εάν ωστόσο διαπιστώσει ότι οι μουσικές δημιουργίες του έχουν ανταπόκριση, θα νιώσει ιδιαίτερη ικανοποίηση και θα βρει έμπνευση να συνεχίσει πιο έντονα.

Δύο κομμάτια για την Κύπρο

Με τον Κύπρο ο κ. Αηδόνης είχε πάντα μία ιδιαίτερη σχέση, καθώς συμμετείχε με κάθε ευκαιρία σε πολιτικές εκδηλώσεις της ΕΔΕΚ, «αδελφού» κόμματος του ΠΑΣΟΚ. Σε μία πρόσφατη επίσκεψή του στη Δερύνεια τον φετινό Ιούλιο, για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης, που διοργάνωσε η ΕΔΕΚ, εμπνεύστηκε και έγραψε τη μουσική και τους στίχους για το ένα από τα δύο κομμάτια που θα ηχογραφήσει τις επόμενες ημέρες – το άλλο κομμάτι θα είναι συμφωνικό, ένα βαλς που μεταφέρει με τον ρυθμό του την πίστη και την αισιοδοξία.

Ενα πανό, που κρατούσε μία ομάδα νέων ανθρώπων και έγραφε «θα έρθω την άνοιξη» και η Αμμόχωστος που έστεκε απέναντι βυθισμένη στο σκοτάδι, αποτέλεσαν την πηγή της δικής του έμπνευσης, γεμάτης με ασυγκράτητα συναισθήματα.

Στην Κύπρο ο πρώην υπουργός πηγαίνει συνεχώς από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και αποκτά επαφές με πολιτικούς παράγοντες, ενώ συνδέεται και με δημιουργούς όπως ο κ. Μάριος Τόκας, από τον οποίο γνωρίζει τον Κύπριο τραγουδιστή κ. Κώστα Χατζηχριστοδούλου. Ο τελευταίος θα ερμηνεύσει και το τραγούδι του single, ενώ την ενορχήστρωση έχει αναλάβει ο κ. Ζαχαρίας Μουζάκης, γιος του αείμνηστου συνθέτη Γιώργου Μουζάκη.

Οι στίχοι του «θα έρθω την άνοιξη»

Πέρασαν χρόνια                      Πέρασαν χρόνια
Και οι μνήμες πονάνε            Τα δάκρυα κυλάνε
Φώτα σβησμένα                    Τις μέρες που ο χρόνος
η πόλη νεκρή                         Γυρίζει στο χθες

Στέκει μοναχή                       Γενιές που αλλάζουν
Και μας προσμένει.              Τη φλόγα κρατάνε
Θα έρθω να ξέρεις.             Υπόσχεση δίνουν
Την άνοιξη εκεί.                  Υψώνουν φωνές

Μικρή μου πατρίδα
Θωρείς πληγωμενη
Γραμμή των συνόρων
Η Γραμμή της ντροπής

Μικρή μου πατρίδα
Η αγάπη μου μένει
Στο λέω θ’ αλλάξω
Τον κόσμο που ζεις

 

Γιάννης Μακρυγιάννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.