Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, δήλωσε τα εξής:

Μετά από τρία χρόνια ύφεσης όλοι συμφωνούμε ότι βιώνουμε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση ως χώρα.

Οι αλλαγές είναι γρήγορες , βίαιες και επικίνδυνες για όλους τους πολίτες και ειδικότερα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Σε όλους τους τομείς της οικονομίας βλέπουμε, ακούμε και παρακολουθούμε τους κοινωνικούς εταίρους να διαπραγματεύονται τις αλλαγές , είτε με την κυβέρνηση είτε με την ΤΡΟΙΚΑ.

Στον αγροτικό τομέα δεν συζητάει και δεν διαπραγματεύεται κανένας.

Η ΑΤΕ bank πουλήθηκε, οι μεγαλύτερες αγροτοβιομηχανίες της χώρας ξεπουλιούνται. Απροστάτευτοι πλέον οι αγρότες της ελληνικής υπαίθρου δέχονται τις αλλαγές σε βάρος του εισοδήματος τους. Η αύξηση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος και η παράλληλη κατάργηση της επιδότησης του, έχει διπλασιάσει το κόστος ποτίσματος των καλλιεργειών. Η αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές έχει αυξήσει το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων. Η αύξηση της εισφοράς του ΕΛΓΑ, ανεξαρτήτως παραγόμενου προϊόντος, αλλά και η αύξηση στις τιμές όλων των εισροών της αγροτικής παραγωγής απειλούν πλέον τη βιωσιμότητα τους.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μείωση στην επιστροφή ΦΠΑ του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης των αγροτών, αλλά και μείωση του ειδικού φόρου πετρελαίου ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος της τιμής του. Μεγάλες αλλαγές έρχονται και στην φορολογία των αγροτών.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα περιβάλλον, στο οποίο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά έχουν κοπεί  οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις των προϊόντων, ενώ η εμπορία αυτών δεν κάλυπτε το κόστος παραγωγής.

Αυτές οι αλλαγές, αλλά και πολλές άλλες καθιστούν πλέον ασύμφορη την παραγωγή των περισσότερων προϊόντων.

Απροστάτευτοι πλέον οι αγρότες της ελληνικής περιφέρειας αποδέχονται τις αλλαγές χωρίς εκπροσώπηση. Το νομικό θεσμικό και οικονομικό αδιέξοδο των δευτεροβάθμιων οργανώσεων έρχεται να συνθέσει ένα περιβάλλον που οδηγεί ακόμα και τους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου σε μεγάλα αδιέξοδα.

Εφόσον ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν έξοδο της χώρας από την κρίση με «όχημα» τον αγροτικό τομέα, θα πρέπει πολύ γρήγορα (χθες κιόλας) να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορεί ακόμα και τώρα που ήρθε το πραγματικό πρόβλημα κάποιοι να αποφασίζουν για «εμάς χωρίς εμάς»

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.