Τα εντόπισαν οι οικονομικοί εισαγγελείς
http://img.protothema.gr/2443396D9E8D5274E98456C30BAABE04.jpgΣτοιχεία που συνδέονται με πρόσωπα που εμπλέκονται σε άλλες σημαντικές υποθέσεις που ερευνά η Δικαιοσύνη -την υπόθεση του Βατοπεδίου και αυτή της Proton Bank- εντόπισαν σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόκειται για δυο πολύ σημαντικές υποθέσεις, που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και είχαν έντονη πολιτική χροιά. Η εξέλιξη αυτή από το «μέτωπο» της εισαγγελικής έρευνας έρχεται για να αναδείξει για μια ακόμη φορά τις ευθύνες των δυο πρώην υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίοι άφησαν αναξιοποίητη τη λίστα Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία.

Οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς θα διαβιβάσουν τα στοιχεία που εντόπισαν στους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται τις επίμαχες υποθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» βρίσκεται στο Συμβούλιο Εφετών και αναμένεται η έκδοση βουλεύματος για την παραπομπή ή μη κατηγορουμένων στο ακροατήριο ενώ η δεύτερη υπόθεση που αφορά στην Proton Bank, συμφερόντων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης.

Πλέον, οι δικαστικοί λειτουργοί που έχουν στα χέρια τους τις συγκεκριμένες υποθέσεις θα πρέπει να ελέγξουν αν τα στοιχεία που εντόπισαν οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είναι ήδη γνωστά και έχουν ερευνηθεί ή αν θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες έρευνες.

Τα «ευρήματα» των οικονομικών εισαγγελέων που ερευνούν τους λόγους για τους οποίους έμεινε αναξιοποίητη η λίστα, ενισχύουν όμως, σύμφωνα με νομικούς κύκλους την άποψη ότι η επίμαχη λίστα θα μπορούσε να έχει αξιοποιηθεί υπό αυτόν τον τρόπο, δηλαδή να αντληθούν στοιχεία που θα αποτελούσαν την «αφετηρία» για ελέγχους από την αρχή, σε όποιες περιπτώσεις κρίνονταν σκόπιμο, όπως δηλαδή συνέβη και τώρα με τα στοιχεία που εντοπιστήκαν και συνδέονται με την υπόθεση του Βατοπεδίου και της Proton Bank.

Εν τω μεταξύ, προθεσμία πήραν από τους οικονομικούς εισαγγελείς οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης και Γιάννης Καπελέρης, οι οποίοι είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ως ύποπτοι. Μετά την προθεσμία που έλαβαν αναμένεται να δώσουν έγγραφες εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ έχουν δικαίωμα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση.

Βασιλική Κόκκαλη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.