Οι εφοριακοί βρίσκονται σε αναστάτωση – Ο κλάδος προχωρά σε κινητοποιήσεις

Εικόνα διάλυσης στις εφορίες - Δεν αυξάνονται τα έσοδαΕικόνα διάλυσης παρουσιάζουν οι εφορίες μετά την απόφαση που επέβαλε η τρόικα για κατάργηση 127 Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών σε ολόκληρη την επικράτεια έως τα τέλη του έτους.

Οι εφοριακοί βρίσκονται σε αναστάτωση ενώ ο κλάδος προχωρά σε κινητοποιήσεις που αναπόφευκτα θα επηρεάσουν το έργο των υπαλλήλων και την πορεία των εσόδων.

Η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι με αυτή τη διαδικασία μειώνονται τα έξοδα του κράτους, ελαχιστοποιείται η φοροδιαφυγή και αυξάνονται τα έσοδα μέσω της βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των εφοριακών δηλώνουν προς πάσα κατεύθυνση την αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση και αναφέρουν ότι «η διάλυση του Δημόσιου Τομέα και η ιδιωτικοποίηση του φορολογικού μηχανισμού έχει σίγουρα χορηγούς και συμφέροντα που την προωθούν, αλλά θα βρει αντιμέτωπη ΟΛΗ την κοινωνία».

Το θέμα, όμως, είναι ότι με αυτή την αντιπαράθεση μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί τα έσοδα του κράτους καθώς οι εφοριακοί υποστηρίζουν ότι αυτή η διαδικασία έχει διαλύσει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή.

Αντίθετη άποψη έχει το υπουργείο Οικονομικών καθώς η πολιτική ηγεσία θεωρεί ότι μπαίνει τάξη στην πολυδαίδαλη δομή των εφοριών και ότι θα λειτουργούν πιο αποτελεσματικά οι εφορίες.

Πάντως μέχρι στιγμής ούτε έλεγχοι γίνονται από τις εφορίες ούτε τα έσοδα αυξάνονται. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου η οποία δεν μπορεί να ελέγξει άμεσα τις 184 off shore εταιρείες του Κρανιδίου λόγω του ότι έχει μόνο 2 ελεγκτές!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές υπηρεσίες σε πρόσφατη ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «είμαστε υπέρ της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών, με μετρήσιμα γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια και με απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση της μηχανοργάνωσης. Άλλο όμως αυτό και άλλο η ουσιαστική διάλυση της πλειοψηφίας των εφοριών».

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των ΔΟΥ έως τέλος του έτους στην Αττική θα παραμένουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28), στη Θεσσαλονίκη 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6), ενώ σε 13 Νομούς παραμένουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35).

Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114 ΔΟΥ) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) και το κράτος θα εξοικονομήσει μέσα σε μία διετία (2013-2014) 15 εκατ. ευρώ.

Έντονη είναι η αντίδραση των εκπροσώπων των εργαζομένων στις εφορίες των Κυκλάδων καθώς, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι το κλείσιμο των εφοριών θα οδηγήσουν σε ταλαιπωρία αρκετούς φορολογούμενους και ζητούν η Τήνος, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Μήλος και άλλα νησιά που έχουν έντονη οικονομική δραστηριότητα και φορολογικό ενδιαφέρον να εξακολουθήσουν να έχουν τη δική τους εφορία.

Σιωμόπουλος Ντίνος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.