Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Tο νέο μνημόνιο για τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ

14 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Περιλαμβάνει και αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ με πληρωμή σε μηνιαίους λογαριασμούς

http://www.newsbeast.gr/files/temp/6CEBEC43CDDED190B0A37125E1FA615E.jpgΜέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας και δαπάνες υγείας, καθώς και σειρά από ρυθμίσεις που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά με πληρωμή των λογαριασμών σε μηνιαία βάση, προβλέπει το νέο Μνημόνιο που συνέταξε ήδη η τρόικα ξεκινώντας από τις δράσεις που θεωρεί ως προαπαιτούμενες για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μέτρα που όπως αποκαλύπτει ο Τύπος της Κυριακής, προβλέπουν:

– Την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, καθώς είναι μία από τις δράσεις που η τρόικα θέτει σε προτεραιότητα.

– Την άμεση αλλαγή όλων των επικουρικών συντάξεων για τα ταμεία που είναι ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και μάλιστα, η βόμβα που σκάει είναι ότι στο ΕΤΕΑ θα μπουν υποχρεωτικά και τα επικουρικά ταμεία που ζήτησαν να εξαιρεθούν δηλαδή αυτά των τραπεζοϋπαλλήλων, των δημοσίων υπαλλήλων και τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα.Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τον Δεκέμβριο του 2012.

– Περικοπές ένα δις. ευρώ το 2013 από τα φάρμακα, ώστε η συνολική δαπάνη να φτάσει στα2,44 δισ. ευρώ και να μειωθεί περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα δύο δις. ευρώ το 2014, που είναι κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης.

– Κατάργηση πολλών σκευασμάτων (χαπιών, φαρμάκων) από τη θετική λίστα και διατήρηση στη λίστα μόνο των φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις.

– Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 5% για τα δημόσια νοσοκομεία εντός του 2013, με αύξηση της κινητικότητας του ιατρικού προσωπικού, με κατάργηση των κρεβατιών που υπάρχουν για τους ασθενείς, ακόμη και με διακοπή συμβάσεων με καθαρίστριες και ανάθεση της υπηρεσίας αυτής σε εξωτερικά συνεργεία.

– Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Μάλιστα προτείνονται η αυτόματη αναπροσαρμογή των τιμολογίων και η συμμετοχή των νοικοκυριών σε κάθε περίπτωση που ανεβαίνει το κόστος ρεύματος για τη ΔΕΗ.

Ακόμη, προτείνεται η πλήρης κατάργηση των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν για πολύτεκνους, αγρότες, χαμηλοσυνταξιούχους και σε αντάλλαγμα ζητείται να καταργηθούν από τους λογαριασμούς του ρεύματος τα τέλη και οι φόροι μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ακόμη, προτείνεται η πληρωμή των λογαριασμών να γίνεται σε μηνιαία βάση.

This entry was posted on Κυριακή, 14 Οκτωβρίου, 2012 at 20:34 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply