http://img.protothema.gr/36FEDBA201EDA7F39F43AB2FB42D37F0.jpgΠέντε ώρες διήρκησε η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Γιάννη Βρούτση με την Τρόικα, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας μετά τη σύσκεψη. «Είμαστε στο μέσο μιας διαπραγμάτευσης και τελειώνουμε αύριο».

Η ίδια πηγή πάντως άφηνε ανοιχτό το κατά πόσον η Τρόικα πιέζει για να τεθεί πλαφόν στις αποζημιώσεις απολύσεως των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επί της ουσίας πάντως οι εκπρόσωποι των δανειστών μας εμφανίστηκαν στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά με ένα «οπλοστάσιο» απαιτήσεων μεταξύ των οποίων η μείωση της αποζημίωσης στους 12 μήνες, ανεξαρτήτως χρόνου απασχόλησης, η μείωση στο μισό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση, η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των επιδομάτων, αλλά και η ευελιξία στο ωράριο εργασίας (με μίνιμουμ 11ωρη διακοπή) και η νομοθέτηση του κατώτατου μισθού.

Μετά τη συνάντηση με τον κύριο Βρούτση οι επικεφαλής της Τρόικας είχαν και νέα σύσκεψη με τους κυρίους Στουρνάρα και Σταϊκούρα στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν όχι τόσο τα μέτρα λιτότητας του 2013 όσο οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση οι συσκέψεις δεν ήταν και οι καταληκτικές καθώς έχει ήδη προγραμματισθεί νέος… γύρος την Κυριακή το μεσημέρι.

Στουρνάρας και Τρόικα θα προσπαθήσουν να καλύψουν και άλλο κομμάτι της διαφοράς που πληροφορίες λένε πως έχει γεφυρωθεί κάτω και από το ένα (1) δισ. ευρώ, κυρίως για τα μέτρα του 2014.

Η ουσία είναι πάντως ότι η Τρόικα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να είναι τα μέτρα “εμπροσθοβαρή”. Ήδη κλείδωσαν μέτρα 9 δισ. ευρώ για το 2013 και τα υπόλοιπα 4,5 για το 2014, ενώ παραμένει διαφορά 1 δισ. ευρώ.

Επί της ουσίας πάντως ο λογαριασμός των 9 δισ. (αντί 7,8 δισ. που έγραφε το προσχέδιο του προϋπολογισμού) για τα μέτρα του 2013, θα κλείσει με επιπλέον θυσίες 1,2 δισ. ευρώ από τους συνταξιούχους. Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι θα κληθούν να σηκώσουν βάρη 4,9 δισ. ευρώ, έναντι 3,8 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Αναλυτικότερα μέσω:

– κατάργησης των δώρων ΟΓΑ: 550-600 εκατ. ευρώ

– μεγαλύτερης μείωσης στις συντάξεις άνω των 1.000: 200 εκατ. ευρώ

– από περικοπή φοροαπαλλαγών για γονείς κλπ: 400-500 εκατ. ευρώ

– μέσω περικοπής σε επιδόματα και υπερωρίες δημοσίων υπαλλήλων: 100-200 εκατ. ευρώ

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης δήλωσε ότι θα καταβληθεί κανονικά φέτος το δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και οι όποιες αλλαγές τελικώς συμφωνηθούν θα εφαρμοστούν από του χρόνου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.