Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σε λίγες ώρες ξεκινά επισήμως η διάθεση αλλά… – “Μπλόκο” στη διανομή πετρελαίου από τους πρατηριούχους

14 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://img.protothema.gr/51F356A117D9B120799280E93E183019.jpgΣτις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των πρατηριούχων, σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση για να ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.

Να σημειωθεί πως οι πρατηριούχοι αντιδρούν στη εξίσωση των φόρων για το πετρέλαιο κίνησης και το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ζητούν να εγκατασταθούν συστήματα εισροών – εκροών όγκου καυσίμων, όχι μόνο στα πρατήρια, αλλά και σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων.

Θυμίζουμε ότι η συνάντηση που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο υπουργείο, ανάμεσα στους πρατηριούχους και στον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γιώργο Μαυραγάνη, “ναυάγησε”, ενώ την ίδια ημέρα κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία βάσει της οποίας το πετρέλαιο θέρμανσης εξισώνεται στο 80% του πετρελαίου κίνησης. Έτσι, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αυξάνεται από 0,06 ευρώ ανά λίτρο που ήταν πέρυσι, στα 0,33 ευρώ, ενώ στο ντίζελ κίνησης μειώνεται αντίστοιχα από 0,412 σε 0,33 ευρώ.

Αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ, οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να αυξηθούν κατά 33 λεπτά το λίτρο και να φτάσουν στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επιστροφή του φόρου στους δικαιούχους, όπως έχει εξαγγελθεί, θα επιστρέφεται μόνο το ποσό της διαφοράς του ειδικού φόρου (δηλαδή τα 27 λεπτά) και όχι το ποσό ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην επιπλέον χρέωση.

Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός της επιστροφής του ειδικού φόρου προβλέπει:

·        Να χορηγείται αποζημίωση μετά από την αγορά πετρελαίου θέρμανσης σε λογαριασμό τραπέζης του φορολογουμένου.

·        Η αποζημίωση δεν θα χορηγείται σε οικογένειες πάνω από συγκεκριμένο επίπεδο διαβίωσης (τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης) ή περιουσίας. Το εισοδηματικό όριο είναι ¤14.000 για άγαμο, ¤23.350 για οικογένεια χωρίς παιδιά και προσαυξάνεται κατά ¤3.000 για τα 3 πρώτα παιδιά. Επίσης, εξαιρούνται οι άγαμοι με περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των ¤100.000, καθώς και οι οικογένειες με περιουσία άνω των ¤150.000.

·        Η επιστροφή υπολογίζεται με ανώτατο όριο ανάλογα με την κλιματική ζώνη.

·        Η χορήγηση πραγματοποιείται μετά από αίτηση του φορολογουμένου στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και μετά από διασταύρωση της πραγματοποίησης της πώλησης, μέσω της καταχώρησης στο σύστημα παρακολούθησης διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης.

·        Θα υπάρξει μέριμνα για τους φορολογούμενους που θα χρειαστούν βοήθεια για την συμπλήρωση της αίτησης.

·        Η πληρωμή θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

·        Η αποζημίωση θα αφορά κτήρια που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία και είναι δηλωμένα στο Ε9.

·        Θα υπάρχει ειδικό κονδύλι που θα χορηγηθεί μέσω ΟΤΑ σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, για ενίσχυση ανεξαρτήτως είδους καυσίμου και τρόπου θέρμανσης (π.χ. οικογένειες χωρίς εργαζόμενους κτλ).

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

This entry was posted on Κυριακή, 14 Οκτωβρίου, 2012 at 19:49 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply