Εντατικές προετοιμασίες δήμου και μητρόπολης

Τριήμερη επίσκεψη στη Σιάτιστα θα πραγματοποιήσει στις 25-27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο δήμος Βοΐου και η μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης προετοιμάζουν το πρόγραμμα της επίσκεψης και βεβαίως μαζί με το λαό της περιοχής πρόκειται να επιφυλάξουν θερμή υποδοχή στον προκαθήμενο της ορθοδοξίας.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων κατά τη σημαντική επίσκεψή του στη Σιάτιστα, θα επισκεφτεί το μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στην Εράτυρα, όπου θα θεμελιώσει το εκκλησιαστικό μουσείο και θα εγκαινιάσει ανακαινισμένο κτίριο. Επίσης θα επισκεφτεί και το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου. Ακόμη θα ξεναγηθεί σε αρχοντικά της Σιάτιστας, θα επισκεφτεί το εκκλησιαστικό μουσείο Σιάτιστας και θα μιλήσει σε ιερατικό συνέδριο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στο χώρο μπροστά στο δημαρχείο Σιάτιστας την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 4.30 το απόγευμα, όπου θα αναμένεται θερμή υποδοχή από τον κόσμο και τις Αρχές. Τον Παναγιότατο θα προσφωνήσει η δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην αντιφώνησή του θα απευθυνθεί στις Αρχές και στους πολίτες που θα τον υποδεχτούν. Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί με πομπή στον μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, όπου θα τελέσει Μέγα Εσπερινό. Ο προϊστάμενος του ιερού ναού, αρχιμανδρίτης Στέφανος Λαμπρόπουλος και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής θα προσφωνήσουν τον επίσημο προσκεκλημένο. Θα ακολουθήσει ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα κλείσει με δείπνο που θα παραθέσει η δήμαρχος Βοΐου προς τιμή του προκαθήμενου της ορθοδοξίας, στο ξενοδοχείο «Αρχοντικό».

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, ανήμερα της γιορτής του πολιούχου της πόλης της Σιάτιστας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας. Θα προσφωνήσει ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και θα μιλήσει ο Παναγιότατος. Θα ακολουθήσει επίσκεψη στο εκκλησιαστικό μουσείο και γεύμα που θα παραθέσει το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου στο ξενοδοχείο «Σιάτιστα».

Το απογευματινό πρόγραμμα αρχίζει με ξενάγηση στο αρχοντικό Πούλκως, στη διατηρητέα οικία Ντέρου και στην εκκλησία Αγίας Παρασκευής. Έπεται στις 6.30 μ.μ. το ιερατικό συνέδριο στο μητροπολιτικό ναό Αγίου Δημητρίου, ενώ στις 7.30 μ.μ. στο Τραμπάζειο Γυμνάσιο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση τιμής στον οικουμενικό Πατριάρχη. Στις 9.30 το βράδυ ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του κ. Βαρθολομαίου.

Το Σάββατο τελευταία ημέρα της τριήμερης περιοδείας ο προκαθήμενος της ορθοδοξίας θα επισκεφτεί την Εράτυρα και θα γίνει δεκτός στις 9.30 το πρωί στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου. Θα προσφωνήσει ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Αλεξίου και θα αντιφωνήσει ο Παναγιότατος. Στη συνέχεια θα επισκεφτεί τα ερείπια του παλαιού Επισκοπικού Ναού στο Σισάνι, ενώ η αρχαιολόγος Μαρία Τσιάπαλη θα τον ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο. Από κει θα μεταβεί στην Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, όπου θα τελέσει δοξολογία. Θα προσφωνήσει ο καθηγούμενος αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μητρούδης και θα ακολουθήσει αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Στη συνέχεια ο Παναγιότατος θα τελέσει αγιασμό θεμελίωσης Εκκλησιαστικού Μουσείου και τα εγκαίνια ανακαινισθέντος κτιρίου Ιεράς Μονής.

Στις 12 το μεσημέρι ο παναγιότατος θα βρίσκεται στη Σιάτιστα, όπου θα παραθέσει γεύμα ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.

Η τριήμερη παραμονή του Οικουμενικού Πατριάρχη θα ολοκληρωθεί με επίσκεψή του στις 5 το απόγευμα στην Ιερά Μονή Μικροκάστρου. Θα προσφωνήσει η Καθηγούμενη Μοναχή Θεολογία και θα μιλήσει ο Παναγιότατος.

Το βράδυ του Σαββάτου 27 Οκτωβρίου ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναχωρήσει από τη Σιάτιστα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.