Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εστίαση: Το ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%, ο τζίρος μειώθηκε στο 40%

Οκτώβριος 12th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ανακοίνωση του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης

Εστίαση: Το ΦΠΑ αυξήθηκε στο 23%, ο τζίρος μειώθηκε στο 40%

Κατά 40% μειώθηκε ο τζίρος των καταστημάτων εστίασης μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%. Εναν χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου ο Σύνδεσμος Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), τονίζει ότι:
§ H απώλεια τζίρου ξεπέρασε το 40%.
§ 4.000 καταστήματα έκλεισαν και 30.000 χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν.
§ Η φοροδιαφυγή εκτινάχθηκε στα ύψη και κυριάρχησε η ανασφάλιστη εργασία.
§ Τα έσοδα του Κράτους σε ΦΠΑ και εργοδοτικές εισφορές μειώθηκαν σημαντικά.

Και επισημαίνουν ότι: «Αρμόδια στελέχη και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δημοσίως αναγνωρίσει ότι η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν λάθος.

Ο σημερινός Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε προεκλογικά για μείωση του συντελεστή στο 9%. Με μεγάλη αγωνία για το μέλλον του Κλάδου μας περιμένουμε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσης να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 9%».

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ξανά, ότι στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όλες οι τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες, με παρόμοια ή αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα, συνεχίζουν να έχουν ΦΠΑ από 5.5% – 10% γιατί οι κυβερνήσεις τους έχουν αντιληφθεί ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση θα ήταν καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης και για τις ίδιες τις χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος)

This entry was posted on Παρασκευή, Οκτώβριος 12th, 2012 at 07:38 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply