Την επιβολή πρόσθετων διορθωτικών μέτρων για τη διασφάλιση της επίτευξης των στόχων του φετινού Προϋπολογισμού της «γενικής κυβέρνησης» έχει ζητήσει η Τρόικα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Την ίδια ώρα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, με βάση τις συμφωνηθείσες δανειακές συμβάσεις, οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν καθυστερήσει την εκταμίευση όχι μόνο μίας δόσης ύψους 31,2 δισ. ευρώ, αλλά τριών δόσεων συνολικού ποσού 43,4 δισ. ευρώ!

Συνέπεια της εξέλιξης αυτής είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού κράτους να επαρκούν πλέον μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Σοκ

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ε.Τ.», οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας παρουσίασαν μόλις προχθές στην ελληνική κυβέρνηση νέες απαιτήσεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2012. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις αυτές, τα δώρα Χριστουγέννων των 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου και των περίπου 450.000 συνταξιούχων του Δημοσίου θα πρέπει να καταργηθούν πλήρως από φέτος τον Δεκέμβριο! Ανάλογη απαίτηση φέρεται να έχει εγείρει η Τρόικα και για τα δώρα Χριστουγέννων των υπολοίπων συνταξιούχων, οι οποίοι υπερβαίνουν σε αριθμό τα 2 εκατομμύρια!

Τα μέτρα αυτά, εάν τελικά υιοθετηθούν από την ελληνική κυβέρνηση, θα προκαλέσουν κυριολεκτικά παράλυση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της χώρας μας και θα οδηγήσουν στο κλείσιμο πολλές ακόμη χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατάφεραν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν μέχρι τώρα από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και περιμένουν πώς και πώς την περίοδο των εορτών για να ανασάνουν οικονομικά.

Κατά ριπάς…

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», η Τρόικα φέρεται να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να καταργηθούν από φέτος τον Δεκέμβριο:

-Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που λαμβάνουν 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι και 250.000 λειτουργοί του Δημοσίου (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί πυροσβέστες, δικαστικοί, ιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, διπλωμάτες κ.λπ.). Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 500 ευρώ. Σύμφωνα με την Τρόικα, η κατάργησή του από φέτος θα … «αποδώσει» άμεσα την εξοικονόμηση δαπάνης ύψους 350 εκατ. ευρώ.

– Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που λαμβάνουν, μαζί με τις κύριες συντάξεις τους, περίπου 450.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου (πρώην πολιτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κ.λπ.). Το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 400 ευρώ και η κατάργησή του εκτιμάται από την Τρόικα ότι θα οδηγήσει στην άμεση εξοικονόμηση άλλων 180 εκατ. ευρώ.

-Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων ύψους 400 ευρώ που λαμβάνουν, μαζί με τις κύριες συντάξεις τους, πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και των λοιπών ασφαλιστικών φορέων της χώρας. Η εκτιμώμενη από την Τρόικα άμεση εξοικονόμηση δαπάνης θα υπερβεί τα 800 εκατ. ευρώ.

– Το επίδομα εορτών Χριστουγέννων που καταβάλλεται ως 13η επικουρική σύνταξη σε όλους σχεδόν τους συνταξιούχους! Η εξοικονόμηση δαπάνης που θα προκύψει από το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 200 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος των πρόσθετων αυτών και άμεσων περικοπών εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,5 δισ. ευρώ.

Εκτροχιασμός

Σημειώνεται ότι τα νέα από την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα οποία έγιναν γνωστά χθες, δείχνουν ότι:

– Τα έσοδα υπέστησαν νέα σημαντική καθίζηση τον Σεπτέμβριο, αυτή τη φορά εξαιτίας της τριήμερης απεργίας των εφοριακών και των τελωνειακών που είχε σαν συνέπεια να μην εισπραχθούν μέχρι το τέλος του περασμένου μηνός περίπου 500 εκατ. ευρώ. Η συνολική υστέρηση εσόδων που καταγράφεται στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 υπερβαίνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

-Το πρωτογενές έλλειμμα φθάνει τα 2 δισ. ευρώ το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012.

 

Γιώργος Παλαιτσάκης  στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.