Αμφισβητεί την εγκυρότητα της παλιάς λίστας – Τι αναφέρει το έγγραφο του οικονομικού εισαγγελέα

Πεπόνης προς Στουρνάρα: «Ζητήστε ξανά τη λίστα Λαγκάρντ»

Με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης του ζητά να αναζητήσει εκ νέου τη λίστα Λαγκάρντ και να του την αποστείλει τόσο στο υπουργείο ή αν κρίνει σκόπιμο να απευθυνθεί και στη γαλλική κυβέρνηση. Με την κίνησή του αυτή ο κ. Πεπόνης φαίνεται να αμφισβητεί την εγκυρότητα της λίστας την οποία παρέλαβε ο κ. Πακωνσταντίνου από τη Λαγκάρντ, παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο ο οποίος με τη σειρά του την έστειλε στο Μαξίμου και στην συνέχεια κατέληξε στο ΣΔΟΕ.

Ο κ. Πεπόνης, αναφέρει στο σχετικό έγγραφό ότι κρίνει επιβεβλημένο να αναζητηθεί ξανά τo CD με τα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ. 

Το έγγραφο Πεπόνη αναφέρει τα εξής:

«Επειδή κρίνεται αναγκαίο,  επί τη βάση των υφιστάμενων δεδομένων να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το Γαλλικό Υπουργείο Οικoνομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνομε σκόπιμον να προβεί η Υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν  επί του τελευταίου τούτου, να έχομε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση», επισημαίνουν οι οικονομικοί εισαγγελείς σε έγγραφό τους με αποδέκτη τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.

Επιπλέον ζητεί, όπως προκύπτει επί λέξει από το ίδιο έγγραφο:

«Να μας διαβιβάσετε το παραδοθέν από το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών CD , το έγγραφο του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το CD κατά την παράδοσή του και τον αριθμό πρωτοκόλλου του Υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο πλέον έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο».

Στην ΕΛΑΣ απευθύνθηκε για τη λίστα Λαγκάρντ ο Πεπόνης

Πολυήμερες επαφές με την ΕΛΑΣ είχε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης προκειμένου να βρεθεί η «άκρη του νήματος» με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο κ.  Πεπόνης σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ζήτησε από αξιωματικούς της ΕΛΑΣ να του πούν αν μπορούν να διαπιστώσουν αν το CD που έχει στην κατοχή του είναι γνήσιο και δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις ή παραποίηση των «στοιχείων» που περιλαμβάνει.

Ο κ. Πεπόνης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επικοινώνησε με αξιωματούχους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προκειμένου να πληροφορηθεί «αν υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου του ηλεκτρονικού αρχείου με την λίστα των καταθετών στην τράπεζα HSBC».

Τα στελέχη της ΕΛΑΣ διαβεβαίωσαν τον οικονομικό εισαγγελέα ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια μπορούν να αποφανθούν αν υπάρχει παρέμβαση στο ηλεκτρονικό αρχείο». Διευκρίνισαν όμως ότι για να γίνει αυτή η αντιπαραβολή και η αναζήτηση των ηλεκτρονικών ιχνών πρέπει να έχουν στην διάθεση τους το πρωτότυπο ηλεκτρονικό αρχείο που δόθηκε στις ελληνικές αρχές. Του κατέστησαν ακόμη σαφές ότι «τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δεν μπορούν  να αναπαράγουν τα ονόματα ή αλλα στοιχεία που ίσως έχουν σβηστεί από την λίστα».

Οι απαντήσεις που πήρε ο κ. Πεπόνης από τα στελέχη της ΕΛΑΣ εκτιμάται ότι τον οδήγησαν στην απόφαση να ζητήσει εκ νέου τη λίστα Λαγκάρντ από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να υπάρχει η  δυνατότητα πλήρους κι άμεσης διερεύνησης της υπόθεσης.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.