http://media.megatv.com/filesystem/images/20121008/engine/mega_o_53761_1162484_type12250.jpgΑπό τον Απρίλιο ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας θα αποφασίζει για το επίπεδο του κατώτατου μισθού, ο οποίος επηρεάζει σειρά επιδομάτων, ενώ θα λειτουργεί ρυθμιστικά και για το σύνολο των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα ο κατώτατος μισθός, στην διαμόρφωση του οποίου οι κοινωνικοί εταίροι θα λειτουργούν μόνο γνωμοδοτικά, θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας, τα επιδόματα του ΟΑΕΔ, την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, αλλά και το κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών.

Το επίπεδο του κατώτατου μισθού όπως αυτό θα προσδιορίζεται από την κυβέρνηση θα αποτελεί ουσιαστικά τον ρυθμιστή συνολικά των μισθών στον ιδιωτικό τομέα καθώς ο κατώτατος μισθός αποτελεί το “κατώφλι” τόσο για τις επιχειρησιακές όσο και για τις ατομικές συμβάσεις που συνάπτονται. Οι αλλαγές μάλιστα στον κατώτατο μισθό όπως έδειξε το παράδειγμα του Φεβρουαρίου δίνουν τον τόνο για αλλαγές σε όλες τις συμβάσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, τόνιζαν: “Αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται αποκλειστικά για τον κατώτατο μισθό”. Στο στόχαστρο της τρόικας παραμένουν τόσο οι αποζημιώσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών να πιέζουν για μειώσεις 30% στο ποσό αλλά και για περιορισμό του χρόνου όσο και οι τριετίες. Ενδεχόμενη παρέμβαση πάντως στις τριετίες θα επιφέρει ούτως ή άλλως μειώσεις στις αποζημιώσεις που υπολογίζονται με βάση τον τελευταίο μισθό.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον ρ/σ “Alpha 98,9” ο υφυπουργός Εργασίας Νίκος Παναγιωτόπουλος αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχουν πιέσεις και από το εσωτερικό της χώρας για αλλαγές στα εργασιακά και προσθέτει: “Υπάρχουν και πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας από παράγοντες οικονομικούς οι οποίοι θέλουν να προωθήσουν αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς”.

Η ανακοίνωση από τον υπουργό Εργασίας για το χρονοδιάγραμμα νομοθέτησης του κατώτατου μισθού έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

“Η Δημοκρατική Αριστερά θεωρεί ότι το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, με πρώτη και κύρια τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού. Όπου το κράτος συμβάλει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως σε ζητήματα που αφορούν σχετιζόμενα επιδόματα, τότε πρέπει να έχει τον ιδιαίτερο ρόλο του”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά.

Megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.