Στον ..αέρα το Β΄ εξάμηνο, λόγω υποχρηματοδότησης

Σε συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,προχώρησε χτες η Διοικούσα Επιτροπή, διαμαρτυρόμενη για τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την Πολιτεία, με συνέπεια να βρίσκεται κυριολεκτικά στον «αέρα» το δεύτερο εξάμηνο.

Την αναστολή λειτουργίας ανακοίνωσε επισήμως ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, Θεόδωρος Χατζηπαντελής, σε συνένετυξη Τύπου,που παραχώρησε χτες, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή και των δημάρχων Κοζάνης και Φλώρινας Λάζαρο Μαλούτα και Γιάννη Βοσκόπουλο, αντιστοίχως.

Ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, σημείωσε ότι «υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς τα έξοδα ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα». Διαβεβαίωσε ότι «με σφιχτή διαχείριση των οικονομικών, είναι εξασφαλισμένο το πρώτο εξάμηνο», αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το δεύτερο εξάμηνο, το οποίο κάθε άλλο παρά διασφαλισμένο είναι, αφού δεν υπάρχουν χρήματα. Άλλωστε, η χτεσινή αναστολή λειτουργίας, είπε ότι «αποτελεί μία συμβολική κίνηση και μία προειδοποίηση στην πολιτεία, η οποία πρέπει στο μεταξύ να λάβει τα μέτρα της και να χρηματοδοτήσει το Πανεπιστήμιο, ώστε να μην διαταραχθεί το δεύτερο εξάμηνο».

Η χρηματοδότηση της Πολιτείας, ουσιαστικά επαρκεί για το ένα τρίτο των εξόδων. Τα λειτουργικά έξοδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δ.Ε. ανέρχονται περίπου στα 9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5 εκ. είναι για μισθοδοσία του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Πάντως, η υποχρηματοδότηση δημιουργεί νέες επιπλοκές στο κτιριακό του πανεπιστημίου, αφού η μετεστέγαση του ιδρύματος σε ενιαίο χώρο που διαθέτει ο δήμος Κοζάνης, μετατίθεται για την προσεχή άνοιξη, αντί για τα Χριστούγεννα που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ως γνωστόν, όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του ΠΔΜ, πρόκειται να μεταφερθούν σε κτίριο του ΒΙΟΠΑ Ξύλου στον «Κασλά» στην Κοζάνη. Όμως, όπως εξήγησε ο Θ. Χατζηπαντελής, επειδή όλα τα υπάρχοντα χρήματα διατέθηκαν στα λειτουργικά έξοδα του πανεπιστημίου, προκειμένου να μην διαταραχθεί το πρώτο εξάμηνο, πάνε πίσω οι εργασίες μετασκευής, οπότε θα καθυστερήσει η μετεγκατάσταση για μερικούς μήνες.

Πάντως, ο πρόεδρος της Δ.Ε. διασκάδασε τους φόβους για ενδεχόμενο κλείσιμο ή αναστολή τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα επίσημο μέχρι τώρα» και ότι «το πρόγραμμα «ΑΘΗΝΑ» για την αναδιάρθρωση ΑΕΙ – ΤΕΙ δεν πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά».

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο δήμαρχος Φλώρινας Γιάννης Βισκόπουλος, τόνισαν με έμφαση «την ολόπευρη στήριξη στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας».

Ο περιφερειάρχης είπε ότι «η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ενέταξε τα έργα της πανεπιστημιούπολης στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας», προσθέτοντας ότι «θα συνεχίσουμε να παρέχουμε στήριξη με κάθε τρόπο στο πανεπισήμιο, το οποίο θεωρούμε ότι είναι ένας σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης της επριοχής».

Ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Μαλούτας, υπενθύμισε τον αγώνα του δήμου για τη χωροθέτηση του πανεπιστημίου, καθώς και την δωρεάν παραχώρηση του κτιρίου για τη συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του ιδρύματος, προκειμένου να εξοικονομηθούν χρήματα από ενοίκια που θα πλήρωνε το πανεπιστήμιο.

Ο δήμαρχος Φλώρινας Γ. Βοσκόπουλος, επισήμανε τη στήριξη της δημοτικής αρχής, με παραχώρηση χώρου για τα τμήματα της Φλώρινας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ στον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.