Επώδυνος συμβιβασμός με 1 δισ. ευρώ επιπλέον μέτρα – Παζάρι Στουρνάρα – τρόικας ως το παρά πέντε – Φρούριο από αύριο η πρωτεύουσα – κόκκινα χαλιά και διαδηλώσεις

Το μυστικό της Μέρκελ

Μήνυμα στήριξης από την Ανγκελα Μέρκελ περιμένει ο κ. Αντ. Σαμαράς, επενδύοντας πολιτικά και επικοινωνιακά στη μεθαυριανή επίσκεψη στην Αθήνα της γερμανίδας καγκελαρίου. Ο Πρωθυπουργός ευελπιστεί στη δημόσια στήριξη της σιδηράς κυρίας της ΕΕ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη συνοχή της κυβέρνησής του.

Η επίσκεψη αναμένεται να επισφραγίσει τον επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την τρόικα, καθώς πλέον το σκληρό πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα 8,8 δισ. ευρώ για το 2013 που θα προέλθουν από περικοπές. Η κυρία Μέρκελ στις βαλίτσες της, εκτός από την αναγκαία υποστήριξη στις προσπάθειες του κ. Σαμαρά και παροτρύνσεις για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και τα συμφωνηθέντα, θα έχει σε ξεχωριστή θέση τις γερμανικές επιδιώξεις για επενδύσεις στη χώρα μας.

Σε μια περίοδο όπου η βαρυχειμωνιά της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνεται και από τις Βρυξέλλες αρμόδιες πηγές αφήνουν να διαρρεύσει ότι αργεί η απόφαση για την Ελλάδα, ο κ. Σαμαράς ευελπιστεί στη γερμανική βοήθεια για να πάρει πολιτικές ανάσες και να δώσει με μεγαλύτερη αισιοδοξία τη μάχη με τον χρόνο, που πλέον είναι αμείλικτος για την κυβέρνησή του.

Ο Πρωθυπουργός ελπίζει στη βοήθεια της κυρίας Μέρκελ και προσδοκά μια πολιτική απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την εκταμίευση της δόσης, ανεξάρτητα από την έκθεση της τρόικας.

Η σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του κ. Σαμαρά και της κυρίας Μέρκελ ενισχύει το αίσθημα αισιοδοξίας του Πρωθυπουργού που διατηρεί ανοιχτή γραμμή μαζί της, μετά την επίσκεψή του στο Βερολίνο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου.

Ο κ. Σαμαράς, που αναζητεί πολιτική λύση για να υπάρξει διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, δίνει ιδιαίτερο βάρος στην επίσκεψη, που θεωρείται από τον ίδιο συμβολική, καθώς γίνεται δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Για το Μέγαρο Μαξίμου η επίσκεψη της κυρίας Μέρκελ αποτελεί κορυφαία πράξη στήριξης στον Πρωθυπουργό και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Ηδη γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της να βρεθεί στην Ελλάδα, στο κέντρο της ευρωπαϊκής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν γερμανικές πηγές, η καγκελάριος θέλει να δείξει ότι «δεν αφήνει ξεκρέμαστη και μόνη την Ελλάδα» και ότι επιθυμεί να σταθεροποιήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη ενισχύοντας τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Για το επιτελείο του κ. Σαμαρά η επιλογή της κυρίας Μέρκελ να επισκεφθεί την Αθήνα είναι ένας πολιτικός συμβολισμός βαθύτατα ιστορικός και με αυτήν επιδιώκει να σταματήσει τη συζήτηση για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να στείλει μήνυμα στις αγορές.

Αναμφίβολα για την ελληνική κυβέρνηση είναι μια θετική κίνηση, αλλά ο κ. Σαμαράς περιμένει μια έμπρακτη στήριξη εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα σημάνει ουσιαστικά επιβεβαίωση και αναγνώριση των θυσιών στις οποίες υποβάλλονται οι Ελληνες.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, μετά τους απαραίτητους υπολογισμούς και τις ταλαντεύσεις μηνών, επελέγη η στήριξη της Ελλάδας και η πάση θυσία παραμονή στην ευρωζώνη, διότι μια διαφορετική εξέλιξη θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για τη Γερμανία και την Ευρώπη.

Πρόκειται, όπως λένε συνεργάτες του κ. Σαμαρά, για μια εντυπωσιακή στροφή της κυρίας Μέρκελ – υπαγορεύθηκε από τις εισηγήσεις των συμβούλων της Λαρς Χέντρικ Ρέλερ (επί των Οικονομικών), Νικολάους Μάγερ-Λάντρουτ (επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) και Κρίστοφ Χόισγκεν (επί των Εξωτερικών Υποθέσεων) και φαίνεται ότι θέτει και πάλι σε ισχύ το σχέδιο της «διάσωσης» της Ελλάδας, αλλά με την απαραίτητη λιτότητα.

Αν και αρχικά η σχέση τους ήταν πολύ κακή και υπήρξαν περίοδοι που η κυρία Μέρκελ μιλούσε με αρνητικά σχόλια για τον κ. Σαμαρά, πλέον υπάρχει άριστη επικοινωνία. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Βερολίνο στις 24 Αυγούστου έλιωσε τον πάγο και αποκατέστησε μια σταθερή γραμμή επικοινωνίας.Από εκείνη την ημέρα οι ελληνογερμανικές σχέσεις, παρά τις κατά καιρούς επιθετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εισήλθαν σε νέα φάση. Επίσης και ο κ. Σόιμπλε μιλάει συχνά με τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα, ενώ στο Βερολίνο ταξίδεψαν για συνεργασία με κλιμάκιο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών οι σύμβουλοι του κ. Σαμαρά, κκ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρου.

«Εχω την αίσθηση ότι η καγκελάριος και εγώ έχουμε μια πολύ θετική σχέση…» δήλωσε προχθές δημόσια ο κ. Σαμαράς και σημείωσε, ενισχύοντας την αίσθηση περί νέας εποχής: «Η Ανγκελα Μέρκελ είναι για μένα ένα αξιόπιστο στήριγμα».

«Η κατάσταση είναι οριακή» παραδέχονται στο Μέγαρο Μαξίμου και ο κ. Σαμαράς διαπιστώνει ότι έχει ανατραπεί πλήρως ο στρατηγικός σχεδιασμός του και ως εκ τούτου αναπροσαρμόζεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να υπάρχει η βεβαιότητα για το αύριο.

Στις συσκέψεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι η όποια απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί πλέον με πολιτικά κριτήρια και συναρτάται με εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που την υπερβαίνουν.

Ο φόβος του κ. Σαμαρά είναι ότι η αναίτια, κατ’ αυτόν, καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης των €31,5 δισ. θα ωθήσει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ σιγά-σιγά εξαντλούνται τα ρευστά διαθέσιμα του κρατικού κουμπαρά.

«Αν είμαστε εντός της ζώνης του ευρώ όταν δοθεί πολιτική λύση για τις άλλες χώρες του Νότου, ευελπιστούμε να είμαστε μέσα και να ωφεληθούμε από αυτή την εξέλιξη» λένε συνομιλητές του Πρωθυπουργού, αναφερόμενοι στον νέο στρατηγικό στόχο.

Ο Πρωθυπουργός θα προτάξει το επόμενο διάστημα με ένταση, στις επαφές που θα έχει αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 18-19 Οκτωβρίου, ότι αν η κυβέρνηση καταρρεύσει έρχεται το χάος και επισημαίνει το ενδεχόμενο διατάραξης της κοινωνικής συνοχής, παρομοιάζοντας την κατάσταση με τη Γερμανία στο τέλος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο κ. Σαμαράς στο επιχείρημα για εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι, όπως λέει, η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει πέραν του Νοεμβρίου.

Ερχεται και για δουλειές!
Η γερμανική πλευρά έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσει στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαία η παρουσία εδώ και μήνες, κυρίως του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιόακιμ Φούχτελ, αλλά και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) Χορστ Ράιχενμπαχ.

Η Καγκελαρία ενδιαφέρεται για να επενδύσει σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, φέρεται να έχει τον πρώτο λόγο για την αξιοποίηση του Ελληνικού, ενώ δείχνει την προτίμησή της για την ΕΛΒΟ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Για τον κ. Φούχτελ, εντεταλμένο της γερμανίδας καγκελαρίου για ζητήματα διμερούς συνεργασίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, ενώ διαπιστώνει πρόοδο στη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, κάνει λόγο για ένα σχέδιο 10 σημείων που μπορεί να αποτελέσει τη βάση συγκεκριμένων δράσεων και τονίζει ιδιαίτερα τη μεταφορά τεχνολογίας τρίτης γενιάς σε τομείς, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.