Το μέγεθος της φοροδιαφυγής στη χώρα αναδεικνύεται από την επεξεργασία στοιχείων 54.000 φυσικών προσώπων, οι οποίοι από το 2009 έως το 2011 έβγαλαν από την Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από τους 54.000 φορολογούμενους που βρίσκονται στη λίστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι 34.000 έβγαλαν στο εξωτερικό μέσα σε τρία χρόνια περισσότερα χρήματα από τα κεφάλαια που δήλωσαν συνολικά από το 2002 και μετά, 940 φυσικά πρόσωπα έβγαλαν κατά μέσο όρο ο καθένας 3 έως και 3,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από αυτά που μπορούσαν να δικαιολογήσουν.

Ο πρόεδρος των ΠΟΕ ΔΟΥ, Χαρ. Νικολακόπουλος τόνισε ότι “μπορεί να γίνει διασταύρωση μεταξύ των καταθέσεων τους και των δηλώσεων τους, των καθαρών εισοδημάτων τους. Η διαφορά να βεβαιωθεί από το υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας τη δυνατότητα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδείξει ο φορολογούμενος την όποια αντίρρησή του και να φορολογηθεί με ένα συντελεστή που θα αγγίζει το 40% του εισοδήματος”.

Στο στόχαστρο των αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μπουν αρχικά 15.000 περιπτώσεις που τα ποσά των εμβασμάτων τους καταγράφουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις από τα δηλωθέντα εισοδήματα. Οι ελεγκτές κατέληξαν σε αυτές τις περιπτώσεις αφού διασταύρωσαν τα δηλωθέντα εισοδήματα από τα οποία αφαιρέθηκαν οι δαπάνες, με τα εμβάσματα στο εξωτερικό.

Μεταξύ άλλων, οι διασταυρώσεις ανέδειξαν 403 περιπτώσεις φυσικών προσώπων που το 2010 δήλωσαν μηδενικό εισόδημα ωστόσο έστειλαν υπέρογκα εμβάσματα στο εξωτερικό. Την ίδια χρονιά, 730 φυσικά πρόσωπα δήλωσαν συνολικά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ ενώ έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 1 δισ. Το 2009, 735 φορολογούμενοι δήλωσαν συνολικά 3 εκατ. ευρώ και έβγαλαν στο εξωτερικό 1,2 δισ.

Εντύπωση προκαλεί φορολογούμενος, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των περιπτώσεων που ελέγχονται, που δήλωσε εισόδημα 100 ευρώ και έβγαλε στο εξωτερικό 700.000 ευρώ, καθώς και φυσικό πρόσωπο που δήλωσε εισόδημα 15 ευρώ και εμφανίζει έμβασμα 450.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει περίπτωση με δηλωθέν εισόδημα 10 ευρώ και έμβασμα που φτάνει τις 201.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην αποστολή προσκλήσεων για την υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων ενώ στην συνέχεια αναμένεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων δεν θα ανταποκριθούν.

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.