Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γρεβενά: Εργασίες αποκατάστασης του μνημείου της σκήτης στη Ζάβορδα (PCs & Video)

Οκτώβριος 5th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αναστήλωσης-αποκατάστασης-διάσωσης του μνημείου της σκήτης στη Ζάβορδα, που είναι καρφωμένο στην εσοχή ενός κατακόρυφου βράχου μεγαλύτερου σε ύψος των 100 μέτρων με βάση τον Αλιάκμονα, κάτω από το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, που βρίσκεται στην κορυφή του Καλλίστρατου.

Το “Ασκηταριό” όπου ασκήτεψε ο Όσιος Νικάνορας (1491-1549), είναι ένα σημαντικό θρησκευτικό και αρχαιολογικό μνημείο με σπουδαίες τοιχογραφίες σε δύο στρώματα, που χρονολογούνται στον 15ο και 16ο αιώνα.

Συνεπής η ΔΕΗ σε μια από τις βασικές δεσμεύσεις-υποχρεώσεις της, προχωρά στην αποκατάσταση του ετοιμόρροπου και “τραυματισμένου” από το σεισμό της 13ης Μαΐου 1995 μνημείου, η δαπάνη της οποίας θα ξεπεράσει τις 500.000 €, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών και διασφαλίζοντας για τις επόμενες γενιές ένα σπουδαίο θρησκευτικό-ιστορικό μνημείο του ελλαδικού χώρου.

http://2.bp.blogspot.com/-kEe4GVwMckY/UGNdVDKjWxI/AAAAAAAAgjA/sL7YzTm0cBU/s1600/skiti23.9.12+1gf+(3).jpg

Ένα έργο, ανάδοχος του οποίου είναι η τεχνική εταιρία ΤΖΑΝΕΤΟΣ, με ιδιαίτερο βέβαια βαθμό δυσκολίας από τεχνικής άποψης, λόγω της απρόσιτης θέσης που προκαλεί δέος και αυξημένη επικινδυνότητα, και δυσχεραίνει τη μεταφορά των υλικών. Για την προώθηση των υλικών στο χώρο εργασιών έχει εγκατασταθεί ένα ηλεκτρικό βίντσι στην απέναντι όχθη της κοίτης, που τα μεταφέρει με φορείο-καλάθι μέσω συρματόσχοινου.

Πέραν της συντήρησης της σκήτης θα γίνουν πρόσθετες εργασίες “ατσάλωσης” του βράχου κάτω από το μνημείο, ώστε να προφυλαχτεί από τυχόν διαβρώσεις, μιας και η ανώτερη λειτουργική στάθμη νερού της λίμνης Ιλαρίωνα που σχηματίζεται αυτό το διάστημα και εκτιμάται ότι θα πληρωθεί στα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου, θα φτάνει μέχρι τη βάση του μνημείου.

Το επόμενο μεγάλο βήμα προσδοκάται να είναι η κατασκευή καλωδιακής πεζογέφυρας στον ίδιο χώρο που να ενώνει τις δυο όχθες, που επίσης αποτελεί γραπτή δέσμευση της ΔΕΗ για την υλοποίησή της.
Δείτε το Video:

Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος

This entry was posted on Παρασκευή, Οκτώβριος 5th, 2012 at 10:40 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply