Το D.glanduligera παγιδεύει τα έντομα σε μόλις 400 χιλιοστά δευτερολέπτου

Ενα μικρό σαρκοφάγο φυτό είναι ο πιο γρήγορος δολοφόνος του φυτικού κόσμου στον πλανήτη. Το Drosera glanduligera που φύεται στην Αυστραλία χρειάζεται μόλις 400 χιλιοστά του δευτερολέπτου για να παγιδεύσει ένα έντομο που θα αποτελέσει στη συνέχεια το…γεύμα του.

Καμία ελπίδα για τα έντομα
Το D.glanduligera είναι ένα μικρό στενόμακρο φυτό με ύψος 10-15 εκατοστών. Τα φύλλα του σχηματίζουν ρόδακες και καλύπτονται από τριχίδια με υαλώδη εμφάνιση τα οποία είναι καλυμμένα από μια κολλώδη ουσία. Μόλις το έντομο ακουμπήσει το φυτό ενεργοποιείται αυτόματα ένας μηχανισμός κίνησης του φυτού που σπρώχνει το έντομο προς τα τριχίδια. Η παγίδευση του εντόμου διαρκεί μόλις 400 χιλιοστά του δευτερόλεπτου. Αφού το έντομο παγιδευτεί στη συνέχεια το φυτό το καταπίνει.

Το φυτό ήταν γνωστό αλλά ομάδα Γερμανών ερευνητών αποφάσισε να το μελετήσει καλύτερα. Χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ταχύτητας για να δουν το φυτό εν δράσει. Τα φυτά δεν είναι γνωστά για την ταχύτητα των κινήσεων τους για αυτό και οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από τις ικανότητες του D.glanduligera. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS One.

Δείτε:

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.