Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πιέσεις να κληθεί στη Δικαιοσύνη ο Παπακωνσταντίνου

Οκτώβριος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κατέθεσε για τη «λίστα Φαλτσιάνι»

http://img.protothema.gr/C3418E38DBE28B95CCE19BB610ED313F.jpgΑυξάνονται οι φωνές που ζητούν ο Γ. Παπακωνσταντίνου να οδηγηθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης για το ρόλο που διαδραμάτισε αναφορικά με την εξαφάνιση του cd με τα ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες στην Ελβετία.

Σήμερα ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Χρήστος Ζώης δήλωσε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη «προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας όχι μόνο παράνομης αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες». Ο κ. Ζώης καταλήγει λέγοντας ότι «οι πολίτες αρκετά ανέχτηκαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ως κήνσορα, αποτυχημένο διαπραγματευτή, αναξιόπιστο και ψευδόμενο υπουργό».

Χθες η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονυσία Αυγερινοπούλου απέστειλε επιστολή προς τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία ζητά αντίγραφο της λίστας που είχε δοθεί το 2010 στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Ειδικότερα, η κυρία Αυγερινοπούλου σε δήλωση της αναφέρει ότι: «Με την ιδιότητα της βουλευτού του ελληνικού Κοινοβουλίου απηύθυνα σήμερα επιστολή προς την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζητώντας από την κυρία Κριστίν Λαγκάρντ να αποστείλει στη νέα ελληνική κυβέρνηση αντίγραφο της λίστας Φαλτσιάνι, που περιέχει 1.991 ονόματα Ελλήνων υπόπτων για φοροδιαφυγή. Η απώλεια της διεθνούς αξιοπιστίας του ελληνικού κράτους έχει ονοματεπώνυμο. Θα κληθούν ο κ. Παπακωνσταντίνου και οι συν αυτώ να καταθέσουν για την τύχη του περίφημου cd; Τι παιχνίδια παίχτηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου; Την αποτυχία ή την ηθελημένη αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής κινδυνεύουν να πληρώσουν σήμερα χαμηλοσυνταξιούχοι, συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. και μισθωτοί με παιδιά».

Η εξεύρεση του cd αποτελεί πάντως μείζον πολιτικό θέμα και προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, η κυβέρνηση ήδη κινείται για την ανάκτηση της λίστας της κυρίας Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα παραπέμπει στη Δικαιοσύνη για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε: «Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, η κυβέρνηση κινείται για να ανακτήσει τη δισκέτα με τα στοιχεία των Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, την οποία παρέδωσε η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ στον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Από την πλευρά του ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας κ. Γρηγόρης Πεπόνης έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας αφενός για την αναζήτηση της συγκεκριμένης δισκέτας και αφετέρου για τη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε».

Εν τω μεταξύ, πλήρη και αναλυτική ενημέρωση για την πορεία των ερευνών που διενεργεί το ΣΔΟΕ και αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα ζήτησε από τον κ. Στασινόπουλο, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε από τον κ. Στασινόπουλο ακριβή στοιχεία για το πότε ξεκίνησαν οι έρευνες και πως και που βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του ο νέος επικεφαλής του ΣΔΟΕ τόνισε ότι θα καταρτίσει τη λίστα τις επόμενες ώρες και ότι θα την παραδώσει στον κ. Παντελή.

Ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για την τύχη της «λίστας Φαλτσιάνι»
Κατάθεση στον οικονομικό εισαγγελέα, Σπύρο Μουζακίτη, έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το εν λόγω στέλεχος κλήθηκε να καταθέσει, καθώς η επίμαχη «λίστα Φαλτσιάνι» φέρεται να διακινήθηκε εντός του υπουργείου Οικονομικών.

Πρόκειται για τον πρώτο μάρτυρα που κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή τις αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» για την εξαφανισμένη «λίστα Φαλτσιάνι» ή «λίστα Λαγκάρντ», που φέρεται να περιλαμβάνει ονόματα Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία.

Ο οικονομικός εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, με αφορμή το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος», που αποκάλυπτε πως η λίστα με τα ονόματα των 1991 Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στην Ελβετία «χάθηκε» επί θητείας στο υπουργείο Οικονομικών του κ. Παπακωνσταντίνου, διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, η οποία θα κινηθεί σε δυο στάδια.

Στόχος αρχικά είναι να αναζητηθεί η λίστα -γνωστή και ως λίστα Φαλτσιάνι- και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει να διερευνηθούν οι λόγοι που αυτή έμεινε στο σκοτάδι από το 2010! Με άλλα λόγια το ενδεχόμενο που διερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές είναι να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφου σε βαθμό κακουργήματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται μετά την παρέμβαση του κ. Πεπόνη, αναμένεται να εξεταστούν υπηρεσιακοί παράγοντες του ΣΔΟΕ οι οποίοι θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν είχαν κάποια ενημέρωση για την ύπαρξη της λίστας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, και εάν πράγματι ενημερώθηκαν και τη έλαβαν, γιατί δεν προχώρησαν οι σχετικές έρευνες.

Από τις καταθέσεις τους και από τις απαντήσεις που θα δώσουν θα κριθεί και η πορεία της έρευνας, η οποία αν… σκοντάψει σε ευθύνες πολιτικών προσώπων τότε θα πρέπει η σχετική δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωσταντίνου σε δήλωσή του αναφέρει ότι πράγματι παρέλαβε τη λίστα που περιλάμβανε τα ονόματα 1991 Ελλήνων με καταθέσεις ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ στην Ελβετία και ότι από το σύνολο των ονομάτων που περιλαμβάνονταν σε αυτή έδωσε στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ μόνο τα 20.

Διαψεύδει η ΕΥΠ δημοσιεύματα περί εμπλοκής της
Δημοσιεύματα σήμερα ανέφεραν ότι τα στοιχεία για τους μεγαλοκαταθέτες αποκτήθηκαν με τη μεσολάβηση της ΕΥΠ, η ηγεσία της οποίας έχει ενημερώσει πλήρως για τη λίστα. Το σχετικό ρεπορτάζ πάντως διαψεύστηκε από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Θεόδωρο Δραβίλλα. Οπως ανέφερε: «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

ΣΥΡΙΖΑ
Σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο με την οποίο διαχειρίστηκαν την «λίστα Λαγκάρντ» οι κυβερνήσεις της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, ζητάει να δοθεί άμεσα στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, ενώ αποδίδει ευθύνες και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ προσωπικά για τους χειρισμούς του στο ίδιο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «επί δύο χρόνια, δύο υπουργοί Οικονομικών είχαν στα χέρια τους τη λίστα Λαγκάρντ, των φοροφυγάδων μεγαλοκαταθετών στην Ελβετία, χωρίς να αισθανθούν την ανάγκη να ενημερώσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Επί δύο χρόνια δεν φρόντισαν να πράξουν το αυτονόητο, να ζητήσουν την έγκριση της Επιτροπής ώστε να ζητηθεί από το ΣΔΟΕ η διενέργεια έρευνας».

Δεν τους πέρασε από το μυαλό να πράξουν ό,τι και οι ομόλογοί τους στη Γερμανία, στην Ιταλία, στη Γαλλία και αλλού, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου βάσει παρόμοιων στοιχείων διεκδίκησαν και εισέπραξαν για λογαριασμό των χωρών τους, αξιοσέβαστα ποσά σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς. Και το κυριότερο, επί δύο συνεχόμενες προεκλογικές αναμετρήσεις, η λίστα αυτή βρισκόταν στα χέρια ενός και μόνο αρχηγού πολιτικού κόμματος.

Ειδικά για τον κ. Βενιζέλο ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ως επιφανής νομικός και συνταγματολόγος υποστηρίζει ότι η λίστα αυτή δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν προϊόν εγκλήματος. ‘Αραγε εννοεί ότι οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας διέπραξαν έγκλημα, αξιοποιώντας παρόμοιες λίστες;» Τα ερωτηματικά είναι πολλά και σοβαρά και καλό θα ήταν να αναζητήσει τις απαντήσεις, ο αρμόδιος εισαγγελέας, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει την ελπίδα ότι έστω και εκ των υστέρων η κυβέρνηση θα παραδώσει άμεσα την επίμαχη λίστα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

ΔΗΜΑΡ
«Με το “μη νόμιμο αρχείο”, η Ισπανία εισέπραξε 6 δισ. €, η Ιταλία 570 εκατομμύρια €, ενώ 4.200 Γάλλοι προσήλθαν ‘’αυτοβούλως’’ και τακτοποίησαν τις οικονομικές εκκρεμότητες με τις φορολογικές αρχές. Στην Ελλάδα της νομιμότητας όχι μόνο δεν εισπράχθηκε ούτε ένα ευρώ, αλλά αναζητείται η λίστα. Οι εξηγήσεις καθίστανται πλέον επιτακτικές», δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Χρυσή Αυγή
«Να έρθουν τώρα στο φως όλα τα ονόματα των καταθετών που κρύβουν μαύρα εκατομμύρια στην Ελβετία. Να δημευθούν άμεσα οι περιουσίες όσων καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και να πάνε στη φυλακή αυτοί, αλλά και όσοι παράγοντες τους καλύπτουν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή.

ΚΚΕ
«Όλοι αυτοί που λοιδορούσαν το ΚΚΕ όταν υποστήριζε ότι τα 600 δισ. ευρώ που έχουν οι μεγάλοι επιχειρηματίες και οι υπηρέτες τους στην Ελβετία, είναι μόνο ένα μικρό μέρος του πλούτου που έχουν αρπάξει από τον λαό, τώρα παριστάνουν τους έκπληκτους ή τους τιμητές, παίζοντας το κρυφτούλι γύρω από τη λεγόμενη “λίστα Λαγκάρντ”» επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο ίδιο σχόλιο αναφέρεται ότι «η καπιταλιστική κερδοφορία και η εξαγωγή κεφαλαίων, έστω κι αν έγινε τηρώντας τους νόμους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και της ΕΕ, είναι επονείδιστη και παράνομη για τους εργαζομένους και έχουν δικαίωμα να μάθουν όλη την αλήθεια και κυρίως να βάλουν τέρμα στις θυσίες και στην εκμετάλλευσή τους».

Βασιλική Κόκκαλη

This entry was posted on Τετάρτη, Οκτώβριος 3rd, 2012 at 08:19 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply