Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Μειώνονται 18% οι αποδοχές στον κατασκευαστικό κλάδο

Οκτώβριος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Κατοχυρώνονται επιδόματα, 13ος και 14ος μισθός

Μειώνονται 18% οι αποδοχές στον κατασκευαστικό κλάδο

Μείωση μισθών της τάξεως του 18% προβλέπει η νέα Εθνική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στις Εργοληπτικές και Κατασκευαστικές Τεχνικές Επιχειρήσεις όλης της χώρας που υπογράφηκε στις 28 Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων (ΟΣΕΤΕΕ) του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΣΤΥΕ) και της Πανελλαδικής Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΠΕΔΜΕΔΕ).

Εκτός όμως από τη μείωση η σύμβαση έχει και αρκετά «καλά νέα» για τους 5.000 εργαζόμενους στον κλάδο.

Κατοχυρώνει, μεταξύ των άλλων, τον 13ο και τον 14ο μισθό ενώ περιλαμβάνει όλα τα επιδόματα, τα τεχνικά επιδόματα και τα επιδόματα ευθύνης, για τους τεχνικούς υπαλλήλους.

Ακόμη, οι νεοεισερχόμενοι δεν προσλαμβάνονται με βάση τα κλιμάκια της Εθνικής Γενικής ΣΣΕ μετά τη μείωση του περασμένου Φεβρουαρίου (650 ή 550 ευρώ μεικτά τον μήνα), αλλά με αυτά της Εθνικής Κλαδικής που είναι π.χ για τον διπλωματούχο μηχανικό τα 1.200 ευρώ.

Επιπλέον εντάσσονται στα μισθολογικά κλιμάκια όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξαρτήτως του αν έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αμείβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Τέλος, οι ειδικότητες των αποφοίτων Σχολών Θετικών Επιστημών και Περιβαλλοντολόγων ΑΕΙ που εργάζονται στον κλάδο, εντάσσονται σε ειδικό μισθολογικό κλιμάκιο και λαμβάνουν το 88% της αμοιβής των Διπλωματούχων Μηχανικών.

Η σύμβαση αφορά το σύνολο σχεδόν του κλάδου, αφού δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις μέλη της ΠΕΔΜΗΕΔΕ.

Οι εργοδοτικοί φορείς είχαν καταγγείλει την προηγούμενη κλαδική στις 8 Απριλίου του 2012 και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων είχε παρατηρηθεί αύξηση των ατομικών συμβάσεων στον τεχνικό ιδιωτικό τομέα με μειώσεις που έφθαναν το 60%.

Η σύμβαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας την 1η Οκτωβρίου και ισχύει από τις 08/07/2012 έως τις 31/12/2013.

ΔΟΛ

This entry was posted on Τετάρτη, Οκτώβριος 3rd, 2012 at 07:31 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply