Μόλις 15 δισ. ευρώ θα είναι τελικά το καθαρό όφελος από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, ενώ το δημόσιο χρέος προβλέπεται να πάρει ξανά την ανηφόρα το 2013 και να ξεπεράσει το 179% του ΑΕΠ, «σκαρφαλώνοντας» σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού και επιβεβαιώνουν ότι οι τεράστιες ζημίες που υποχρεώθηκαν να υποστούν οι τράπεζες (οι οποίες προβλέφθηκε μεν να ανακεφαλαιοποιηθούν, αλλά σε βάρος του δημόσιου χρέους), τα ασφαλιστικά ταμεία, δεκάδες φορείς του Δημοσίου (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.λπ.) και οι ιδιώτες μικροομολογιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων που κατείχαν ήταν ακόμα μία θυσία χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Το επιβάρυναν…

Σύμφωνα με το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το χρέος της γενικής κυβέρνησης στο τέλος του 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 340,6 δισ. ευρώ ή 169,5% του ΑΕΠ, έναντι 355,6 δισ. ευρώ ή 165,3% του ΑΕΠ το 2011. Ως ποσοστό του ΑΕΠ εμφανίζει, δηλαδή, αύξηση κατά 4,2%, εξέλιξη που αποδίδεται στην ύφεση. Το μείζον ζήτημα όμως είναι ότι «σε απόλυτα ποσά μειώνεται κατά περίπου 15 δισ. ευρώ μόνο, διότι, ενώ μειώθηκε κατά 106 δισ. ευρώ από την εθελοντική ανταλλαγή των ομολόγων, στη συνέχεια αυξήθηκε:

* Κατά 11 δισ. ευρώ από τις απώλειες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) και των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ),

* κατά 49 δισ. ευρώ από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

* κατά 13,3 δισ. ευρώ από το δημοσιονομικό έλλειμμα,

* κατά 3,5 δισ. ευρώ από την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για την κάλυψη αναγκών του α΄ τριμήνου του 2013».

«Βουνό»

Για το 2013 η πρόβλεψη του προσχεδίου είναι ότι το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί στα 346,2 δισ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ. Ακόμα πιο δραματική είναι η εικόνα του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης, που ουσιαστικά αποτελεί το σύνολο του χρέους μας. Η εκτίμηση για το 2012 είναι ότι θα κλείσει στα 347,82 δισ. ευρώ (173,1% του ΑΕΠ) και θα διογκωθεί περαιτέρω στα 356,92 δισ. ευρώ (184,9% του ΑΕΠ) το 2013.

 

Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.