Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης ΒρούτσηςΗ κατάργηση των τριετιών στον κατώτατο μισθό, το ύψος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης αλλά και το ωράριο εργασίας, θα συζητηθούν στην συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δανειστές μας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα όσα διημείφθησαν χθες κατά τη συνεδρίαση της πρώτης συνάντησης που πραγματοποίησε στο υπουργείο Εργασίας η Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου, η κυβέρνηση μελετά την κατάργηση ή τη μείωση (από τους 6 στους 2 μήνες) της ειδικής παροχής μητρότητας του ΟΑΕΔ (επίδομα Πετραλιά) και τον καθορισμό των κατώτατων ημερομισθίων και μισθών από ανεξάρτητη αρχή, η οποία θα συσταθεί με αυτόν τον στόχο.

Ταυτοχρόνως, κατά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με την τρόικα αναμένεται να αποσαφηνιστεί εάν οι πιστωτές της χώρας επιμένουν στο συμπληρωματικό πλαίσιο που έθεσαν αναφορικά με τη θέσπιση νέων εργασιακών ρυθμίσεων που αφορούν τα εξής θέματα:

– Επαναδιευθέτηση του χρόνου εργασίας, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν ελαστικές κατανομές του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και να καθιερωθεί εργασία το Σάββατο με διευθυντικό δικαίωμα.

– Μείωση του χρόνου προειδοποίησης απόλυσης (κατά δύο μήνες σε όλες τις κατηγορίες) ώστε να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης, γεγονός που θα διευκολύνει σε μαζική κλίμακα τις συγχωνεύσεις τραπεζών και τις απολύσεις σε ΔΕΚΟ, ενώ θα μειώσει στο ελάχιστο την ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης και αμοιβής.

– Μείωση του απαιτούμενου χρόνου ανάπαυσης από τις 12 ώρες που ισχύει σήμερα για τις περισσότερες κατηγορίες στις 11.

– Κατάργηση των μισθολογικών προσαυξήσεων που καταβάλλονται ανά τριετία στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και κατ’ επέκταση και του δημόσιου τομέα.

– Οριοθέτηση του τρόπου διαμόρφωσης των κατώτατων μισθών προκειμένου να αποκλειστεί ο μονομερής καθορισμός από τους κοινωνικούς εταίρους.

Πάντως, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου (με απόντες τους τρεις εκ των τεσσάρων προέδρων των κοινωνικών εταίρων) κατέστη σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση για τη μετάβαση της ρύθμισης των κατώτατων ορίων από τη συλλογική διαπραγμάτευση των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ σε διοικητικό επίπεδο. Η συζήτηση εστιάστηκε περισσότερο στα προβλήματα που εμποδίζουν την αναβίωση των προγραμμάτων της Εργατικής Εστίας και της Εργατικής Κατοικίας. Η μείωση των αποθεματικών τους σε συνδυασμό με τη μελετώμενη μείωση εργοδοτικών εισφορών (ΔΛΟΕΜ και στράτευση) που εισπράττει σήμερα ο ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει και την ευθύνη των δύο πρώην οργανισμών, καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα αναβίωσης προγραμμάτων που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εν μέρει ως κοινωνικός μισθός.

Καθημερινή – Της Χριστίνας Kοψίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.