Τελευταία παράταση μέχρι την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου

http://img.protothema.gr/6D7092251EF54F91A12BE8A1E6E9D093.jpgΤελευταία παράταση μέχρι την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, για την απογραφή των συνταξιούχων του ΙΚΑ δια της φυσικής παρουσίας τους, έδωσε η διοίκηση του Ιδρύματος.

Mέχρι σήμερα παραμένουν άφαντοι 150.000 συνταξιούχοι οι οποίοι αν δεν προσέλθουν μέσα σε 5 μέρες δεν θα λαμβάνουν πλέον από τον Οκτώβριο τη σύνταξή τους μέσω τραπεζών, παρά μόνο με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα υποκαταστήματα του Ιδρύματος. Αν εξακολουθούν να μην εμφανίζονται , γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να έχουν αποβιώσει και τη σύνταξή τους να εισπράττουν συγγενείς η τρίτοι , η καταβολή της σύνταξης και διακοπεί . Στη συνέχεια θα αρχίσει έρευνα και αν διαπιστωθεί παράπτωμα οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα ενώ θα κινηθούν και όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση των παράνομα εισπραχθέντων συντάξεων.

Δικαιούχοι – φαντάσματα παραμένουν εδώ και 10 μέρες και 4.500 συνταξιούχοι του δημοσίου, οι οποίοι δεν προσήλθαν για την απογραφή τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η καταβολή της σύνταξής τους.

Με τις συντάξεις που δεν καταβάλλονται πλέον επιτυγχάνεται εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Από την 1η Οκτωβρίου αρχίζει η απογραφή 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Νοεμβρίου.

Πάντως , παρά το όφελος που αποκομίζει το δημόσιο από αυτές τις περιπτώσεις συνταξιούχων που δεν απογράφησαν, μόνο μερικές δεκάδες καταλήγουν στη δικαιοσύνη.

Από την περυσινή απογραφή σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας , προέκυψε μετά από έρευνες και διασταυρώσεις ότι 2.500 συνταξιούχοι – φαντάσματα είχαν αποβιώσει ..

Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς

– στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.

Συνολικά από τις προηγούμενες διασταυρώσεις διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 327 υπεραιωνόβιοι συνταξιούχοι που έχουν πεθάνει, λάμβαναν σύνταξη μέχρι το 2011.

Για παράδειγμα γυναίκα που γεννήθηκε στη Ν. Ιωνία Βόλου, λάμβανε σύνταξη, ενώ ήταν πεθαμένη, για 20 χρόνια. Άλλη περίπτωση, ασφαλισμένη στο ΙΚΑ είχε πεθάνει από το 1996 και έως το 2011 κάποιοι εξ ονόματός της, λάμβαναν τη σύνταξή της…

Όμως, όπως αποκαλύφθηκε από τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, μέχρι και το 2011 μόλις 13 υποθέσεις είχαν καταλήξει στη δικαιοσύνη.

Πάντως , δεν είναι λίγοι που σχολιάζουν ότι όταν πρόκειται να μπουν στην πρέσα οι συντάξεις των ζωντανών , επανέρχονται στην επικαιρότητα οι συντάξεις των πεθαμένων…

 

Μαίρη Λαμπαδίτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.