«Αλλο χιούμορ, άλλο προσβολή» λέει ο 27χρονος στο “ΕΘΝΟΣ”

«Η σελίδα του 27χρονου στο Facebook ήταν προφανέστατα σατιρική, το γεγονός ωστόσο δεν εμπόδισε τη σύλληψή του«Δεν ήθελα να θίξω το θρησκευτικό συναίσθημα κανενός. Ηθελα να σχολιάσω με χιούμορ την εκμετάλευση που γίνεται από επιτήδειους στο όνομα της θρησκείας», λέει ο νεαρός που πλέον βρίσκεται στο σπίτι του στον Βόλο.

 

«Η σελίδα του 27χρονου στο Facebook ήταν προφανέστατα σατιρική, το γεγονός ωστόσο δεν εμπόδισε τη σύλληψή του

Σάτιρα στη «βιομηχανία των θαυμάτων» που δεν είχε σκοπό να προσβάλει τον Χριστιανισμό, αλλά να σχολιάσει με χιούμορ την εκμετάλλευση που γίνεται από επιτήδειους στο όνομα της θρησκείας χαρακτηρίζει τη σελίδα του πασίγνωστου πλέον «Γέροντα Παστίτσιου» στο Facebook ο δημιουργός της.

Ο 27χρονος Γ.Λ. βρίσκεται πλέον στο πατρικό του σπίτι στον Βόλο έπειτα από μία εβδομάδα ταραχώδους παραμονής στην Αθήνα. Ούτε ο ίδιος περίμενε ότι η σελίδα του στο Facebook, η οποία είχε δημιουργηθεί πριν από έναν χρόνο χωρίς άλλα παρατράγουδα, θα τον έκανε πρόσωπο των ημερών και, έστω και κατά λάθος, σύμβολο της κουβέντας που άνοιξε για τα όρια της ελευθερίας του λόγου.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο 27χρονος λέει ότι εμπνεύστηκε τον Παστίτσιο επειδή πιστεύει ότι «οι μάζες χειραγωγούνται από τη βιομηχανία θαυμάτων. Δεν ήταν προσωπική επίθεση προς τον γέροντα Παΐσιο. Απλώς αμφισβητώ τις αυθεντίες και το πώς πλασάρονται και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης μετά θάνατον. Δεν ήταν καθόλου δύσκολο να βρω υλικό για τη σελίδα μου. Υπάρχουν πολλές τέτοιες ιστορίες. Αν τις αναζητήσει κάποιος στο Διαδίκτυο, θα διαπιστώσει πόσο μεγάλη είναι η εκμετάλλευση των πιστών από επιτήδειους».

  Οι ακραίες κατηγορίες που αποδόθηκαν στον νεαρό έκαναν αρκετούς να αναρωτηθούν πόση απόσταση χωρίζει την Αθήνα από την Τεχεράνη

Οι ακραίες κατηγορίες που αποδόθηκαν στον νεαρό έκαναν αρκετούς να αναρωτηθούν πόση απόσταση χωρίζει την Αθήνα από την Τεχεράνη

Η αρχή της περιπέτειάς του ξεκίνησε όταν ο Παστίτσιος σκαρφίστηκε ένα υποτιθέμενο «θαύμα» του γέροντος Παΐσιου, που δεν ήταν τίποτα άλλο από συρραφή ανάλογων ιστοριών, και το ανέβασε στη σελίδα του.

Το «θαύμα» προκάλεσε αίσθηση φτάνοντας να γίνει πρώτο θέμα σε καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας. Η ιστορία όμως προκάλεσε το ενδιαφέρον της Αστυνομίας και την αντίδραση της Χρυσής Αυγής, η οποία έφτασε στο σημείο να κάνει ερώτηση στη Βουλή για το θέμα. Ετσι, την περασμένη Παρασκευή η Αστυνομία έκανε έρευνα στο σπίτι της οικογένειας του Γ.Λ στον Βόλο, αναζητώντας στοιχεία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Λίγες ώρες αργότερα η Αστυνομία αναζήτησε τον 27χρονο στο σπίτι του στα Ψαχνά της Εύβοιας, όπου εργάζεται σε ιχθυοτροφείο.

Εχοντας πληροφορηθεί τι είχε συμβεί στον Βόλο ο 27χρονος περίμενε τους άνδρες της Αστυνομίας. «Οταν ήρθαν με συμβούλευσαν να κατεβάσω τη σελίδα από το Facebook μέχρι να τελειώσει αυτή η ιστορία, κάτι που έκανα αμέσως. Στη συνέχεια με οδήγησαν στην Αθήνα, όπου μου απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες, και το Σάββατο αφέθηκα ελεύθερος», λέει.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΩΝ ΑΚΡΑΙΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται όλοένα και πιο αυταρχική

Ο 27χρονος κατηγορήθηκε ότι το περιεχόμενο της σελίδας του Παστίτσιου αποτελεί ευθεία επίθεση στον Χριστιανισμό. Ο ίδιος απαντά ότι αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. «Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου είμαστε τυπικοί στα θρησκευτικά μας καθήκοντα. Πηγαίνουμε στην εκκλησία στις μεγάλες γιορτές και οπωσδήποτε δεν είμαστε ενάντια στον Χριστιανισμό».

Ο ίδιος δεν ανησυχεί για την προσωπική του ασφάλεια παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο στόχαστρο ανθρώπων με ακραία ιδεολογία. «Είναι δεδομένο ότι ένας φανατικός θα σε ταλαιπωρήσει. Τόσο στον Βόλο όσο και στα Ψαχνά όμως δεν υπάρχουν ακραία στοιχεία, οπότε αισθάνομαι περισσότερο ασφαλής».

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν πείσει τον 27χρονο ότι η κοινωνία βρίσκεται σε μια περίοδο που τη χαρακτηρίζει ο αυταρχισμός.

«Η Ελλάδα είναι σήμερα μια συντηρητική χώρα που αυταρχικοποιείται όλο και περισσότερο. Αυτό φαίνεται και από την άνοδο ακραίων ομάδων. Σε καιρούς δύσκολους, όπως αυτούς που ζούμε, η ελληνική κοινωνία ψάχνει να βρει εξ αντανακλάσεως αλήθειες. Είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο από την εποχή του Βυζαντίου όπου ο αυτοκράτορας είχε συχνά και θαυματουργές δυνάμεις», τονίζει.

Στο μέλλον πάντως, και ασχέτως της έκβασης της δίκης του, ο «Παστίτσιος» δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο Facebook ή σε κάποια άλλη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Οπως λέει ο ίδιος, «δεν σκοπεύω να ασχοληθώ ξανά με αυτό το θέμα. Από τη στιγμή που πήραν αυτήν την τροπή τα πράγματα, θα πρέπει να αναγνωρίσω και να σεβαστώ τις ευαισθησίες χιλιάδων ανθρώπων».

 

Στέλιος Βογιατζάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.