Ποιες πράξεις χρηστών ποινικοποιούνται

http://www.newsbeast.gr/files/temp/F8F0BE9B40CFA521EC3338C8D9A1835F.jpgΤα περιθώρια για να ξεφύγει κάποιος από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όταν πρόκειται για το Διαδίκτυο στενεύουν. Και όπως λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον κυβερνοχώρο, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς, σερφάροντας, γράφοντας ή συζητώντας σε διάφορους ιστοτόπους ή φόρουμ κοινωνικής δικτύωσης δεν λύνονται εύκολα αφού μπορεί ο καθένας να βρεθεί, χωρίς να το γνωρίζει, αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν κάποιος εκβιάσει, συκοφαντήσει ή απειλήσει τη ζωή κάποιου (και γίνει αναφορά από άλλα άτομα), να βρεθεί αντιμέτωπος με το Νόμο.

«Στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, δεν υπάρχει απόρρητο», λένε καλά πληροφορημένες πηγές. Κι αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζεται η γνωμοδότηση του εισαγγελέα απευθείας προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς για τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες.

«Από εκεί και πέρα πρέπει να αποδείξει ο κάθε ένας, στην περίπτωση που υπάρχουν καταγγελίες, ότι δεν μιλούσε σοβαρά», συνεχίζουν οι γνώστες του κυβερνοχώρου.

Οι παιδόφιλοι είναι ειδική κατηγορία και πάντοτε είναι στο στόχαστρο των Διωκτικών Αρχών που παρακολουθούν τα διαδικτυακά τους ίχνη και καταγράφουν κάθε κίνησή τους. Όταν δηλαδή, οι αστυνομικοί εντοπίσουν κάποιο περίεργο… στοιχείο, κινητοποιούνται προκειμένου να τους πιάσουν. Το ίδιο συμβαίνει και με αντίστοιχες πορνογραφικές ιστοσελίδες, οι οποίες εντοπίζονται από τους αστυνομικούς. Φυσικά, οι καταγγελίες απλών πολιτών που φθάνουν στην Ασφάλεια, βοηθούν το έργο των Αρχών.

Όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, οι Αρχές έχουν φτάσει στην εξιχνίαση αρκετών υποθέσεων χάρη στη βοήθεια των ανθρώπων που κατήγγειλαν τα περιστατικά και χάρη στο έμπειρο δυναμικό της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σε κάθε περίπτωση οι ποινές φτάνουν (για πλημμελήματα) μέχρι τα πέντε έτη.

Πάντως, οι μη γνωρίζοντες τα δικαιώματά τους στο Διαδίκτυο μπορούν να πέσουν εύκολα θύματα λόγω μίας λάθος ανάρτησης και να έρθουν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Οπότε, προσέξτε τι ποστάρετε στα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης που διατηρείτε, όσοι δηλαδή διατηρείτε….

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.