Συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole

Κληρώνει για την Εμπορική Τράπεζα

Στο Παρίσι θα είναι στραμμένα την Τετάρτη τα βλέμματα της αγοράς, καθώς συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Credit Agricole και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις σε σχέση με το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας.

Οι τρεις ελληνικοί όμιλοι που έχουν καταθέσει προσφορές, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, αναμένουν με αγωνία την απόφαση της γαλλικής τράπεζας, η οποία θα είναι καθοριστική για τις επερχόμενες εξελίξεις στον κλάδο.

Από το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου διαγωνισμού θα δημιουργηθούν νέες ισορροπίες στην εγχώρια τραπεζική αγορά, καθώς ο νικητής θα αποκτήσει ισχυρό προβάδισμα στην κούρσα συγκέντρωσης που έχει ήδη ξεκινήσει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονταν στη γαλλική πρωτεύουσα οι παρουσιάσεις προς την Credit Agricole των σχεδίων που έχουν εκπονήσει οι διοικήσεις των τριών ελληνικών τραπεζών για το ενιαίο σχήμα που θα περιλαμβάνει και την Εμπορική.

Ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η ημερομηνία γνωστοποίησης από την πλευρά της Credit Agricole, του νέου της συνεταίρου στην Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν αποκλειστικές συζητήσεις για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

Το γεγονός πάντως ότι η χρονική περίοδος ισχύος των εξασφαλίσεων προς την Credit Agricole για τα 1,9 δισ. ευρώ που εισφέρει προς κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής λήγουν στις 30 Σεπτεμβρίου και δεν έχει ζητηθεί ακόμη από το γαλλικό όμιλο η ανανέωσή τους, ενδεχομένως να σημαίνει και επίσπευση των ανακοινώσεων.

Βέβαια, τίποτε δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς δεν αποκλείεται έως και το τέλος της εβδομάδας οι Γάλλοι να αιτηθούν νέα παράταση για τις γραπτές εγγυήσεις που έχουν χορηγήσει οι Εθνική, Alpha και Eurobank.

Οι όροι του deal

Κατά ορισμένες πληροφορίες, οι Γάλλοι «παίζουν καθυστέρηση» λόγω της κωλυσιεργίας στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το πακέτο μέτρων της περιόδου 2013 – 2014, η συμφωνία για το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, που είναι απαραίτητη για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.

Άλλοι τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι μετάθεση των ανακοινώσεων σχετίζεται με τις διεργασίες που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ της Credit Agricole και των ελληνικών αρχών αναφορικά με το βασικό πλαίσιο της συγχώνευσης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Γάλλοι πίεσαν προς την κατεύθυνση παροχής όσο το δυνατόν περισσότερων και ποιοτικότερων εξασφαλίσεων από τους τρεις ελληνικούς ομίλους, ώστε να υλοποιηθεί χωρίς περαιτέρω κόστος η στρατηγική εξόδου τους από την ελληνική αγορά.

Η πίεση αυτή έπιασε τόπο, καθώς στους επικαιροποιημένους φακέλους που κατατέθηκαν πριν από 10 περίπου ημέρες, συμπεριελήφθησαν και γραπτές εγγυήσεις με collateral εκτός Ελλάδος στοιχεία του ενεργητικού των τριών ενδιαφερόμενων.

Από την άλλη πλευρά, δεν επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα περί απαίτησης της Τράπεζας της Ελλάδας για εισφορά από την Credit Agricole επιπλέον 600 – 700 εκατ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Εμπορικής.

Το μέλλον της Γενικής

Θέμα ημερών θεωρείται και η συμφωνία μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Societe Generale για την συγχώνευση της πρώτης με τη Γενική.

Μετά την απόκτηση του υγιούς κομματιού της ΑΤΕ, η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο της θέση της, αποκτώντας την έτερη γαλλική θυγατρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επαφές των δύο πλευρών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση παρατηρείται καθυστέρηση και μετάθεση των ανακοινώσεων από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Αφού ξεκαθαρίσει η υπόθεση των δύο γαλλικών θυγατρικών και εκταμιευτεί η επόμενη δόση, που περιλαμβάνει τα 23,5 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης, θα κινηθούν οι διαδικασίες για την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Την υπό δημόσιο έλεγχο τράπεζα θα διεκδικήσουν οι δύο χαμένοι στην υπόθεση της Εμπορικής, ενώ δεν αποκλείεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Πειραιώς.

Μάρκου Αγης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.