Φόβοι για δημιουργία εκρηκτικού σκηνικού πολιτικής αποσταθεροποίησης

Αμηχανία στο Μαξίμου για την υπόθεση Μεϊμαράκη

Βαρύ κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση, ενώ προβληματισμός κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις καταγγελίες σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν «κλειδώσει» το σκληρό και επώδυνο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, σε ένα οριακό χρονικό σημείο για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας που ηγείται, είναι αντιμέτωπος με μια υπόθεση που προκαλεί πολιτικές σεισμικές δονήσεις, ικανές να μετακινήσουν τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος.

Η εμπλοκή του ονόματος του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κορυφαίου πολιτικού στελέχους της Ν.Δ. και τρίτου πολιτειακού παράγοντα, δημιούργησε αναστάτωση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο, για μια ακόμη φορά – αιφνιδιάστηκε.

Και αυτό διότι, όπως λέγεται, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που όφειλαν να γνωρίζουν και να τον ενημερώσουν,  ήξεραν μόνο για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα 32 ονόματα πολιτικών και αγνοούσαν τις συγκεκριμένες καταγγελίες, τις οποίες πληροφορήθηκε ο κ. Σαμαρά το περασμένο Σάββατο, ενώ ήταν εν μέσω της επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη.

Η ανησυχία κυριαρχεί στις συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ενώ η αγωνία είναι έκδηλη, κυρίως για το ευρύτερο κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία, καθώς για μια ακόμη φορά, η σκανδαλολογία είναι στο επίκεντρο, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης.

Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που διαπιστώνουν, σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να αποφορτίσει το κλίμα για ευνόητους λόγους, ότι μπορεί πολύ εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να σχηματισθεί εκρηκτικό σκηνικό πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Και όπως λένε χαρακτηριστικά, στο σημερινό περιβάλλον, της γενικευμένης δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα, δεν αρκεί η εκφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων.

Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη με πολυετή παρουσία στη Ν.Δ., αν και δεν θεωρούν ότι θα προκύψει εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη και τονίζουν την αθωότητά του, επισημαίνουν, όμως πως η σχετική υπόθεση ενισχύει το κλίμα απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος και ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών έντασης σε κοινωνικό πεδίο λόγω των νέων οικονομικών μέτρων.

Η εμπλοκή στην υπόθεση –  με βάσει κυριακάτικο δημοσίευμα της Real News-  και των ονομάτων των δύο «γαλάζιων» πρώην υπουργών των κκ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου τον κ. Σαμαρά, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου τους θεωρούν «τελειωμένους» πολιτικά και οι συνεργάτες του λέγανε ότι από την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη Ν.Δ. είχε διακόψει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους

Η περίπτωση όμως του κ. Μεϊμαράκη ήταν τελείως διαφορετική και…«πόνεσε» κυριολεκτικά το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του και είχε μακρά συζήτηση για την υπόθεση, ενώ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να μην προχωρήσει στην απόφασή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής και επικαλέστηκε την κρισιμότητα των στιγμών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.

Ο κ. Μεϊμαράκης που είχε επικοινωνήσει και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τις κινήσεις του, φερόταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, αλλά και η διερεύνηση της υπόθεσης αφού, όπως δήλωσε κατηγορηματικά από την αρχή, δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή δική του στα όσα του αποδίδονται στις επίμαχες μαρτυρικές καταθέσεις.

Ραβανός Αρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.