Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Απαγορεύονται φορτηγά και λεωφορεία χωρίς ABS από το 2014

26 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Εφόσον δεν φέρουν σύστημα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση

Απαγορεύονται φορτηγά και λεωφορεία χωρίς ABS από το 2014
Από την 1η Ιανουαρίου 2014 απαγορεύεται η κυκλοφορία, η ταξινόμηση και η μεταβίβαση των λεωφορείων, φορτηγών και ρυμουλκούμενων οχημάτων που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2003 από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον δεν φέρουν σύστημα αντιεμπλοκής κατά την πέδηση (ABS).

Αυτό αποφάσισε το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 3283/2012 απόφασή του, απορρίπτοντας την προσφυγή της Πανελλαδικής Ένωσης Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, καθώς και εισαγωγέων και εμπόρων μεταχειρισμένων οχημάτων.

Η Ένωση ζητούσε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ακυρωθεί απόφαση του υπουργού Μεταφορών, η οποία αφορούσε τα μεταχειρισμένα οχήματα ορισμένων κατηγοριών (Μ2, Μ3, Ν2, Ν3, Ο3 και Ο4) τα οποία εισήχθησαν μετά τις 11.9.2003 από χώρες της ΕΕ.

Τα οχήματα αυτά θα μπορούν πάντως να κυκλοφορούν στην Ελλάδα εφόσον τοποθετηθεί σε αυτά σύστημα ABS και υπάρχει σχετική βεβαίωση του ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, οι περιορισμοί δικαιολογούνται από λόγους γενικού συμφέροντος, αφού αποβλέπουν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό των εισαγωγέων ότι το μέτρο αυτό δεν εφαρμόζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως έκτινε το ΣτΕ, το γεγονός ότι ένα κράτος θεσπίζει λιγότερο αυστηρές προϋποθέσεις κυκλοφορίας των οχημάτων από ότι ένα άλλο δεν σημαίνει ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Τέλος, οι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι απειλείται η περιουσία των κατόχων, καθώς οι ιδιοκτήτες μπορούν να εγκαθιστούν σύστημα ABS και να κυκλοφορούν ελεύθερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted on Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2012 at 22:36 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply