Με ένταση, μικροεπεισόδια και δεκάδες προσαγωγές έληξε χθες το απόγευμα η συγκέντρωση των μουσουλμάνων της Αθήνας, που διαμαρτύρονταν για την επίμαχη ταινία που προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ

Ο «ιερός πόλεμος» έφθασε και στην Αθήνα

Οπως συνέβη και σε άλλες πρωτεύουσες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, περισσότεροι από 1.000 πιστοί που ζουν στην Αθήνα συγκεντρώθηκαν από το μεσημέρι στην Ομόνοια, με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο η ΕΛ.ΑΣ με κλούβες είχε αποκλείσει όλους τους δρόμους γύρω από την πλατεία, μην αφήνοντας τους συγκεντρωμένους να ξεκινήσουν.

Τελικά, περίπου τέσσερις ώρες μετά, η συγκέντρωση διαλύθηκε με χρήση χημικών και δακρυγόνων. Κατά τη φυγή τους προς την οδό Πειραιώς, μικρός αριθμός των συγκεντρωμένων επιδόθηκε σε περιορισμένα επεισόδια κάνοντας ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και παρμπρίζ αυτοκινήτων. Η αστυνομία πραγματοποίησε δεκάδες προσαγωγές.

Ηταν η πρώτη τέτοιου χαρακτήρα συγκέντρωση που έχει οργανωθεί στην Ελλάδα. Μουσουλμάνοι με καταγωγή από διαφορετικές χώρες θέλησαν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για την ταινία που, όπως λένε, αποτελεί βλασφημία για τον προφήτη τους.

Ο «ιερός πόλεμος» έφθασε και στην Αθήνα

Το κάλεσμα ήταν για τις τρεις το μεσημέρι και σιγά σιγά η πλατεία γέμισε. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 1.000 άτομα με πλακάτ, πανό και συνθήματα έδωσαν το «παρών». Η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια ήταν ισχυρή και το κέντρο της Αθήνας έμεινε για αρκετές ώρες κλειστό. Για λόγους ασφαλείας, κλειστός έμεινε και ο σταθμός του μετρό Μέγαρο Μουσικής.

Η κατάσταση ήταν ήρεμη μέχρι τη στιγμή που κάποιοι από τους συγκεντρωμένους θέλησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό της οδού Σταδίου και να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη πορεία τους. Οταν οι αστυνομικοί τους σταμάτησαν, εκείνοι άρχισαν να πετούν αντικείμενα και οι διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών.

Ακολούθησαν κι άλλες τέτοιες προσπάθειες από τις άλλες οδούς της πλατείας. Πάντοτε, όμως, συναντούσαν τη σθεναρή αντίσταση των αστυνομικών.

Παρά τις απόπειρες των ψυχραιμότερων να ηρεμήσουν τα πνεύματα, οι θερμόαιμοι εξακολουθούσαν να εκσφενδονίζουν αντικείμενα προς τις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ενταση επικράτησε στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου, όπου έγινε εκτεταμένη χρήση χημικών. Στο σημείο εμφανίστηκε και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού, χωρίς να γίνει χρήση του.

Στις 6 το απόγευμα, τα πνεύματα ηρέμησαν ξανά, όταν οι πιστοί αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την καθιερωμένη τους προσευχή. Ηταν πρόσκαιρη ηρεμία.

Λίγο μετά τις 6.30, μεγάλη ομάδα συγκεντρωμένων επιχείρησε ξανά να διασπάσει τον αστυνομικό κλοιό στη συμβολή των Σταδίου και Πανεπιστημίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με χρήση χημικών και κλομπ τους απώθησαν προς τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου και Πειραιώς. Κατά τη διάρκεια της απώθησης, σημειώθηκαν και τραυματισμοί διαδηλωτών από τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
Εντονα αντέδρασαν δεκάδες μουσουλμάνοι κρατούμενοι στην γ’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού καίγοντας αυτοσχέδιες αμερικανικές σημαίες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αμερικανική ταινία που θίγει τον Μωάμεθ. Οι κρατούμενοι αρνούνταν για αρκετή ώρα να επιστρέψουν στα κελιά τους, αλλά έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους η κατάσταση εξομαλύνθηκε.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.