Β. Μεϊμαράκης, Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης απειλούν με μηνύσεις όσους τους εμπλέκουν Σάλο στο πολιτικό σκηνικό προκαλεί η δημοσιοποίηση πληροφοριών που φέρουν γνωστά πρόσωπα, όπως οι Β. Μεϊμαράκης, Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης, να εμπλέκονται σε υποθέσεις «ξεπλύματος» μαύρου χρήματος. Οργισμένη αντίδραση των θιγόμενων που καταθέτουν μηνύσεις

Την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στις υποθέσεις που διερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και υπάρχει πιθανότητα εμπλοκής πρώην υπουργών ή βουλευτών, επισημαίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση, προκειμένου να μην υπάρξουν «σκιές» πάνω από τον πολιτικό κόσμο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση για τη χώρα, όπως είναι αυτή που διανύουμε.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος το βράδυ του Σαββάτου έδωσε εντολή ο φάκελος με τα 32 πολιτικά πρόσωπα που ερευνά το ΣΔΟΕ να σταλεί άμεσα στη Δικαιοσύνη και να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία, εκτιμά ότι αυτή την ώρα περισσότερο παρά ποτέ είναι ανάγκη να υπάρχουν «καθαρές» σχέσεις μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινής γνώμης. Πιστεύει ότι το θόλο τοπίο που δημιουργείται από κάθε λογής καταγγελίες, επηρεάζει το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα, τη στιγμή που οι βουλευτές καλούνται να λάβουν δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο της επιτάχυνσης των ερευνών, εντάσσεται και η υπόθεση που αφορά τους κ. Μεϊμαράκη, Λιάπη και Βουλγαράκη, οι οποίοι -σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα («Real News»)- κατονομάζονται εγγράφως, ύστερα από κατάθεση του κτηματομεσίτη κ. Ιωσήφ Λιβανού, πρώην συνεργάτη του επιχειρηματία κ. Ι. Καρούζου, για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά κύκλωμα που «ξέπλυνε» «μαύρο» χρήμα αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. ευρώ.

Οργιο φημών για πολιτικούς & μαύρο χρήμα

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση και των τριών πολιτικών προσώπων.

Ο Β. Μεϊμαράκης
Ο πρόεδρος της Βουλής Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος δεν αρνήθηκε ότι η σύζυγός του έχει συγγενική σχέση με τον κ. Καρούζο (έχει βαφτίσει το ένα από τα δύο του παιδιά), αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στην υπόθεση και απείλησε με μηνύσεις.

«Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο», τόνισε, «ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και αύριο το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Οργιο φημών για πολιτικούς & μαύρο χρήμα

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος επικοινώνησε χθες και με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, δεν αποκλείει κανένα ενδεχόμενο, ακόμη και αυτό της παραίτησής του από το αξίωμα του προέδρου της Βουλής, καθώς -όπως σημείωναν συνεργάτες του μιλώντας στο «Εθνος»- «έχει αποδείξει ότι η προσωπική του ηθική και αξιοπρέπεια είναι πέρα και πάνω από την οποιαδήποτε καρέκλα».

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση του κ. Μ. Λιάπη, ο οποίος, αφού κατέστησε σαφές ότι δεν γνωρίζει κανένα από τα πρόσωπα που φέρονται να έχουν κάνει αυτές τις καταγγελίες, προσέθεσε ότι αύριο θα προχωρήσει σε μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση.

Οργιο φημών για πολιτικούς & μαύρο χρήμα

Τέλος, ο κ. Βουλγαράκης επέλεξε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Twitter), προκειμένου να τονίσει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. «Ας σταματήσει πια αυτή η τακτική της λάσπης στον ανεμιστήρα!», πρoσέθεσε και προανήγγειλε επίσης την κατάθεση μηνύσεων.

Γιάννης Σαραντάκος

 

ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΟΥ ΣΔΟΕ
Στο μικροσκόπιο οι δηλώσεις «πόθεν έσχες»

Στον φάκελο του ΣΔΟΕ με τα στοιχεία των ελέγχων σε 32 πολιτικά πρόσωπα, ο οποίος μεταβιβάζεται στις εισαγγελικές αρχές, περιλαμβάνεται και η υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκονται οι κ. Λιάπης, Μεϊμαράκης και Βουλγαράκης. Αυτό ανέφερε χθες στέλεχος του Σώματος.

Οι έρευνες του ΣΔΟΕ επικεντρώνονται, κατ’ αρχήν, στο να διαπιστωθεί αν τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων πολιτικών προσώπων καλύπτουν την αξία της κινητής και της ακίνητης περιουσίας που διαθέτουν. Οι έλεγχοι αυτοί γίνονται με διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα στα όσα αναγράφουν οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι δηλώσεις «πόθεν έσχες», οι οποίες υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια. Παράλληλα έχει ζητηθεί από τις τράπεζες το άνοιγμα των λογαριασμών.

Επίσης ελέγχονται συμβόλαια αγοράς ακινήτων, στα οποία εμφανίζονται ως αντισυμβαλλόμενοι οι ελεγχόμενοι πολιτικοί, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά τιμήματα.

Τέλος, το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους σε εταιρείες, στις οποίες συμμετέχουν οι ελεγχόμενοι πολιτικοί ή συγγενικά τους πρόσωπα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί αν η οικονομική δραστηριότητα συνδέεται με προμήθειες ή άλλα έργα του Δημοσίου ή των ΔΕΚΟ και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου που εποπτεύονται από υπουργεία, στα οποία θήτευσαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.

Κ. ΤΣΑΧΑΚΗΣ

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Στα χέρια της Δικαιοσύνης ο φάκελος των 32

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα 32 πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία μεγαλύτερα από τα δηλωθέντα, καθώς το ΣΔΟΕ και το υπουργείο Οικονομικών διαβίβασε τη σχετική λίστα των ερευνώμενων υποθέσεων στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη.

Η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, εντοπίζοντας περιπτώσεις περιουσιακών στοιχείων που πιθανόν δεν δικαιολογούνται ή δεν έχουν δηλωθεί (ώστε να φορολογηθούν), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η οικονομική έρευνα διενεργείται ύστερα από παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων προς το ΣΔΟΕ με αφορμή καταγγελίες που δόθηκαν και προς τις δύο αρμόδιες Αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής, που με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών έδωσε παραγγελία στους οικονομικούς εισαγγελείς να εξετάσουν εάν υπάρχει τέτοια λίστα και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο τέλεσης αδικημάτων (φοροδιαφυγής, ξεπλύματος χρήματος κ.λπ.), πρόκειται να συναντηθεί ίσως και σήμερα με τους Γρ. Πεπόνη – Σπ. Μουζακίτη προκειμένου να διαπιστώσουν τι απτά στοιχεία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή.

Σε γενικές γραμμές θα ελέγξουν (με τη συνδρομή και του ΣΔΟΕ) σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εκκρεμείς έρευνες, για να προγραμματίσουν κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν εν όψει και των ιδιαίτερων δυσχερειών που εμφανίζουν τέτοιες υποθέσεις και η δυνατότητα να στοιχειοθετηθούν αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από συνεννόηση εισαγγελικών Αρχών και ΣΔΟΕ που λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, έχουν ζητηθεί για κάποια πολιτικά πρόσωπα στοιχεία από τράπεζες της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό, ενώ -έπειτα από καταγγελίες- ερευνώνται και κάποιες υπεράκτιες εταιρείες.

Από κυβερνητικής και δικαστικής πλευράς, όπως και από το ΣΔΟΕ, δεν τίθεται ζήτημα δημοσιοποίησης ονομάτων, αφού για τα πρόσωπα που ελέγχονται πιο «στενά» βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη όλες οι σχετικές διαδικασίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΣΔΟΕ εξετάζει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον οκτώ υποθέσεις πολιτικών που προέρχονται από τα δύο κόμματα που κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες τη χώρα, κάποιοι από τους οποίους είχαν υπουργική θητεία, ενώ άλλοι είναι νυν ή κυρίως πρώην βουλευτές.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΔΙΑΨΕΥΣΗ Ν. ΤΣΑΚΟΥ
Ο εφοπλιστής Ν. Τσάκος, το όνομα του οποίου ενεπλάκη στην υπόθεση, με δήλωσή του τονίζει ότι τα αναγραφόμενα στη «Realnews» σε σχέση με τον ίδιο ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και πλήττουν βάναυσα την τιμή και την υπόληψή του. «Εξυπακούεται», υπογραμμίζει ο κ. Τσάκος, «ότι επιφυλάσσομαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί ή τυχόν επιχειρήσει στο μέλλον τη σπίλωσή μου όπως και της οικογενείας μου».

 

www.ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.