Τα χρονοδιαγράμματα για το οικονομικό επιτελείο είναι ασφυκτικά εάν λάβει κανείς υπόψιν ότι έως τη Πέμπτη οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει στο σχέδιο περικοπών, καθώς τη Παρασκευή 28 του μήνα η ελληνική πλευρά θα πρέπει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της συμφωνίας στο Euroworking group, όπως πιέζει το ΔΝΤ.

Τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, οπότε επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, μια εβδομάδα αργότερα συνεδριάζει το Eurogroup επί των συμφωνηθέντων και στις 18 Οκτωβρίου ο ελληνικός φάκελος πηγαίνει στο Συμβούλιο Κορυφής για την έγκριση της δόσης και πιθανότατα για την επιμήκυνση.

Μέσα στις λίγες ημέρες που απομένουν έως την επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας, αφενός το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να καταλήξει με τα τεχνικά κλιμάκια στα μέτρα συνολικού ύψους 4 δισ. ευρώ που απομένουν για να κλείσει το πακέτο των περικοπών και των νέων φόρων, αφετέρου οι κυβερνητικοί εταίροι θα πρέπει να ξεπεράσουν τα “αγκάθια” της κατάργησης των δώρων σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλων, της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, των αυστηρότερων κριτηρίων στο ΕΚΑΣ.

Το Σάββατο από τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έστειλε νέο μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ανεβάσουν ρυθμούς.

Προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η ελληνική πλευρά έχει προτείνει τη πρόβλεψη Ρήτρας Απόκλισης, που θα οδηγεί σε αυτόματη εφαρμογή πρόσθετων μέτρων από 1/1/2014, εάν διαπιστωθούν αποκλίσεις από το στόχο για το πρωτογενές έλλειμμα του 2013. Επιπλέον, ο προσδιορισμός αυτών των μέτρων θα υπάρχει εντός της συμφωνίας για τα 11,5 δισ. ευρώ, με στόχευση σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.

Σύμφωνα με το Mega,  η συνέχιση της διαπραγμάτευσης θα γίνει στη βάση της έως τώρα συμφωνίας για περικοπές μισθών, συντάξεων, επιδομάτων ύψους 6,5 δισ. ευρώ, για αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης με απόδοση 1,1 δισ ευρώ, για διαρθρωτικά μέτρα σε Δημόσιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παιδεία, Υγεία με απόδοση περίπου 2 δισ ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.