Δεν «χάνουν» ευκαιρία τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής να αρνούνται οποιαδήποτε ιδεολογική συγγένεια του ακροδεξιού κόμματος με τον ναζισμό και τον φασισμό

Χρυσή Αυγή: Το αληθινό πρόσωπο

Η ίδια η ιστορία της οργάνωσης αλλά και οι πρακτικές της έρχονται να διαψεύσουν τα λεγόμενα της ηγετικής ομάδας του κόμματος, που για να διευρύνει την επιρροή της καμουφλάρεται με το προσωπείο του «πατριωτικού» και «χριστιανικού» πολιτικού σχηματισμού, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποποιηθεί τη ναζιστική της ταυτότητα.

Αδιάψευστα στοιχεία αποτελούν οι φωτογραφίες από το 1ο Συνέδριο της Χρυσής Αυγής τον Φεβρουάριο του 1990, όταν ο σημερινός αρχηγός του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος μιλούσε στους ελάχιστους νοσταλγούς του Χίτλερ στην Ελλάδα, με φόντο την ελληνική σημαία και το σύμβολο παραστρατιωτικών γερμανικών-ναζιστικών οργανώσεων. Δεν απουσιάζει βέβαια και ο αγκυλωτός σταυρός σε περίοπτη θέση στην αίθουσα.

Συγκεκριμένα, το σύμβολο υπό το οποίο πραγματοποιεί την ομιλία του ο Ν. Μιχαλολιάκος στο 1ο Συνέδριο της Χρυσής Αυγής ονομάζεται «Wolfsangel», δηλαδή «αγκίστρι του λύκου» με το οποίο οι Γερμανοί του Μεσαίωνα κυνηγούσαν λύκους. Την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Werwolf», που έφτιαξε το 1944 ο γενικός αρχηγός των Ες-Ες, Χάινριχ Χίμλερ, και συμμετείχαν σε αυτήν στρατιώτες των Ες-Ες και της Νεολαίας του Χίτλερ. Το 1982 απαγορεύτηκε στη Γερμανία η χρήση του συγκεκριμένου συμβόλου, ενώ παράλληλα τέθηκε εκτός νόμου η νεοναζιστική οργάνωση VSBD/PdA που το χρησιμοποιούσε.

Το εξώφυλλο του τεύχους - ωδή στον Χίτλερ, με άρθρο του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου.
Το εξώφυλλο του τεύχους – ωδή στον Χίτλερ, με άρθρο του ίδιου του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Δεν είναι μόνο τα σύμβολα που αποδεικνύουν το ναζιστικό DNA της Χρυσής Αυγής. Τη δεκαετία του ’80, στο ομώνυμο περιοδικό της οργάνωσης δημοσιεύονταν πλήθος άρθρων με την υπογραφή του ίδιου του Ν. Μιχαλολιάκου, ο οποίος χαρακτηρίζει τον Χίτλερ «Μεγάλο Οραματιστή της Νέας Ευρώπης» και «Μεγάλο Αρχηγό», «ΥΠΑΡΧΟΥΜΕ», αναφέρει ο Ν. Μιχαλολιάκος σε ένα κρεσέντο ναζιστικής «υπερηφάνειας», «η γοητεία του Αγκυλωτού Σταυρού, το μεγαλείο της Μαυροκόκκινης Σημαίας είναι ζωντανό». Το κείμενο «κλείνει» με τον ναζιστικό χαιρετισμό γραμμένο στα γερμανικά «HEIL HITLER»! Ο ίδιος ο γραμματέας της Χρυσής Αυγής έχει αρνηθεί σε τηλεοπτική συνέντευξη την ύπαρξη των συγκεκριμένων εντύπων.

Περίοπτη θέση  στην αίθουσα που διεξήχθη το 1ο συνέδριο της Χ.Α. κατέχει ο αγκυλωτός σταυρός
Περίοπτη θέση στην αίθουσα που διεξήχθη το 1ο συνέδριο της Χ.Α. κατέχει ο αγκυλωτός σταυρός

Από τη στρατιωτική πειθαρχία της φιλοναζιστικής οργάνωσης, η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, μετά την είσοδό της στη Βουλή, προσπαθεί να μετατραπεί σε ένα ακροδεξιό, λαϊκιστικό κόμμα που υπερασπίζεται την καθαρότητα της λευκής φυλής διαθέτοντας όμως ελληνοχριστιανικά χαρακτηριστικά. Το σύνθημα «Πατρίς – θρησκεία – οικογένεια» της χούντας των συνταγματαρχών και η επιμονή στον «εθνικιστικό» χαρακτήρα του κόμματος, με αναφορές στην ορθόδοξη χριστιανική παράδοση έρχεται να αντικαταστήσει τις «ωδές» στον Χίτλερ και τα ποιήματα στον… Βελζεβούλ. Στόχος της ηγεσίας είναι η διαμόρφωση ενός «φιλικότερου» προφίλ στα λαϊκά στρώματα όπου, λόγω κρίσης, η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι αυξάνει την επιρροή της.

 

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.