Στα 12,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο οκτάμηνο του 2012

Πλεονασματικός τον Αύγουστο ο κρατικός προϋπολογισμός

Σημαντική υστέρηση κατά 2 δισ. ευρω παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012 σε σύγκριση με τους στόχους που έχουν τεθεί παρά τη μεγάλη αύξηση που παρατηρήθηκε τον περασμένο μήνα λόγω της πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 12.482 εκατ. ευρώ, και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 1.412 εκατ. ευρώ, χαμηλότερο έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 15.214 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4.202 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού είναι μειωμένο κατά 33,1% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ το μήνα Αύγουστο για πρώτη φορά είχαμε πλεόνασμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού 733 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 33.103 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας υστέρηση έναντι του στόχου (35.158 εκατ. ευρώ) κατά 2.055 εκατ. ευρώ, αλλά υψηλότερα του οκταμήνου 2011 κατά 1,6%.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 30.640 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, παρουσιάζοντας υστέρηση κατά 1.479 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.119 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι «παρά την υστέρηση που παρατηρείται στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, η απόκλιση από τον στόχο έχει περιορισθεί καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε σημαντική αύξηση στις εισπράξεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων».

Επίσης, αρνητική απόκλιση παρατηρείται στις εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 713 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου) λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης και στις εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους οκταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 2.463 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 3.039 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους οκταμήνου κατά 576 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία. Ένα σημαντικό μέρος των εσόδων αυτών, αναμένεται να εισπραχθεί τους επόμενους μήνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το οκτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 45.586 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.786 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (50.372 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.542 εκατ. ευρώ, αλλά και στην μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 2.244 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (2.276 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (232 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για καταπτώσεις εγγυήσεων σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης (84 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου).

Οι δαπάνες για τόκους σε καθαρή βάση ανήλθαν σε 11.070 εκατ. ευρώ και είναι υψηλότερες του στόχου (11.012 εκατ. ευρώ) κατά 58 εκατ. ευρώ .

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Αύγουστο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 5.657 εκατ. ευρώ ή 11,0%. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με την μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 9,3% (ή 3.170 εκατ. ευρώ) που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών. Μάλιστα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, μετά και τον Ιούλιο, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 14,7% έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα (τον Ιούλιο -17,4%).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.