Ο ιταλός πρωθυπουργός ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Μόντι - Σαμαράς: αναγκαιότητα η ακεραιότητα της ευρωζώνης
Τη στήριξη της Ιταλικής κυβέρνησης έλαβε το πρωί της Παρασκευής ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι που ενθάρρυνε την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει όμως όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Σαμαράς άκουσε τον κ. Μόντι να του επισημαίνει ότι πρέπει η κυβέρνησή του να συνεχίσει στην κατεύθυνση που κινείται, να σταθεροποιήσει τη δημόσια οικονομία της, ώστε να εφαρμόσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη και για την στήριξη της απασχόλησης.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μιας ώρας, που έγινε επί τη ευκαιρία της συμμετοχής του κ. Σαμαρά στη διεθνή συνεδρίαση της Χριστιανοδημοκρατικής Ομάδας και των κομμάτων του Κέντρου, είναι ότι στην ανακοίνωση της προεδρίας της ιταλικής κυβέρνησης, επισημαίνεται πως ο κ. Μόντι «εκθείασε το έργο που ο Έλληνας πρωθυπουργός επιτελεί».

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη, η επικείμενη έκθεση της τρόικας, το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, η ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM, αλλά και το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δυο έτη που ετοιμάζεται να θέσει και επίσημα ο κ. Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18-19 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Σαμαράς στη συνομιλία του με τον κ. Μόντι έθεσε και το θέμα της ανάπτυξης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η πορεία της Ευρώπης είναι άμεσα εξαρτημένη από την πορεία των αδύναμων αυτή την περίοδο χωρών, ενώ δήλωσε και πάλι, όπως έκανε πρόσφατα και στις συναντήσεις του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Παράλληλα σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά και η κυβέρνησή του θα κάνει ότι είναι δυνατόν να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη, προωθώντας, εκτός από το πακέτο των μέτρων, ταχύτατα και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.

«Οι πρωθυπουργοί Μάριο Μόντι και Αντώνης Σαμαράς επανέλαβαν την πεποίθησή τους σχετικά με την απόλυτη αναγκαιότητα να τύχει υπεράσπισης η ακεραιότητα της ευρωζώνης, να σταθεροποιηθούν οι αγορές και να συνεχιστεί η διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της έκθεσης του προέδρου βαν Ρομπέι» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός μετέβη στη Ρώμη με στόχο να ενισχύσει τις συμμαχίες του, κυρίως με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. και εκτός από τον κ. Μόντι, αναμένεται να συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι και της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο κ. Σαμαράς θα συμμετάσχει στη Σύνοδο ηγετών του CDI (Διεθνής Κεντροδεξιών Κομμάτων) και το Σάββατο το πρωί θα γίνει δεκτός από τον Πάπα Βενέδικτο XVI.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.