Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τα «χοντρά» ψέματα με τα light

21 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πόσο «ελαφριά» είναι τελικά τα light προϊόντα;

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, τα προϊόντα light ενδέχεται να έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις περιέχουν περισσότερη ζάχαρη!

Η έρευνα διεξήχθη από τον βρετανικό οργανισμό για την προστασία των καταναλωτών Which? και σύμφωνα με τον «Independent» έδειξε ότι το 60% των Βρετανών προτιμά τα προϊόντα light, επειδή νομίζει ότι είναι πιο υγιεινά και έχουν λιγότερες θερμίδες, άρα συμβάλλουν στην ταχύτερη απώλεια βάρους.

Οι ερευνητές του Which? μελέτησαν δώδεκα προϊόντα light, όπως τυρί, γιαούρτι, μπισκότα με σοκολάτα κ.ά. και τα σύγκριναν με αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν τις θερμίδες και τα λιπαρά που προβλέπεται. Οπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της έρευνας, μάρκα γιαουρτιού χαμηλών λιπαρών περιείχε 130 θερμίδες (επτά θερμίδες παραπάνω από το «κανονικό»), ενώ άλλο γιαούρτι light περιείχε 20,2 γραμμάρια ζάχαρης, τα οποία αντιστοιχούν σε τέσσερις κουταλιές!

Επίσης, τα light μπισκότα ολικής άλεσης με σοκολάτα περιείχαν 85 θερμίδες το καθένα, ενώ αντίστοιχα μπισκότα που δεν θεωρούνται light είχαν μόλις οκτώ θερμίδες παραπάνω. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι πολλοί καταναλωτές δεν είχαν σαφή εικόνα για τα στοιχεία που κάνουν ένα προϊόν να θεωρείται light.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Independent», ένα προϊόν θεωρείται light όταν περιέχει λιπαρά σε ποσοστό έως 3%, ενώ ο όρος «χαμηλά λιπαρά» αντιστοιχεί στα προϊόντα με τουλάχιστον 30% λιγότερα λιπαρά από αυτά που περιέχονται στα υπόλοιπα προϊόντα. «Οι καταναλωτές επιλέγουν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, πιστεύοντας ότι αποτελούν μια πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, η έρευνά μας έδειξε ότι σε πολλές περιπτώσεις τα light δεν δικαιολογούν το όνομά τους» είπε στον «Independent» ο εκτελεστικός διευθυντής του Which?, Ρίτσαρντ Λόιντ.

Την ίδια στιγμή, η εταιρία που παρασκευάζει τα συγκεκριμένα μπισκότα δίνει τη δική της εξήγηση στη βρετανική εφημερίδα, αναφέροντας ότι η έρευνα εστίασε στις θερμίδες, αλλά αγνόησε το γεγονός ότι το προϊόν της περιέχει 30% λιγότερα λιπαρά.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

This entry was posted on Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2012 at 21:52 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply