Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Είκοσι μέτρα φωτιά

21 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαπραγματεύσεις σε τεντωμένο σχοινί – Λεπτές ισορροπίες μεταξύ τρόικας – κυβέρνησης – κομμάτων

Οι διαπρhttp://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/C667DC941FA21CD04E285CB816CB4BD8.jpgαγματεύσεις με την τρόικα, όπως και εκείνες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, έχουν εισέλθει στην κρισιμότερη φάση τους και εξελίσσονται σχεδόν σε ναρκοθετημένη ζώνη. Ο Τόμσεν και η παρέα του επιμένουν δογματικά σε μέτρα άμεσου αποτελέσματος, ήτοι περικοπές μισθών, συντάξεων,κοινωνικών επιδομάτων και αντιστέκονται σε κάθε άλλη πρόταση που κατά τη γνώμη τους δεν αποδίδει βεβαιωμένα τα προσδοκώμενα.

Η εμμονή τους ήδη προκάλεσε εντάσεις στις συνομιλίες με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, ο οποίος ταυτόχρονα διαπραγματεύεται με τα κόμματα και διαμεσολαβεί μεταξύ Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη.

Πρόκειται προφανώς για λεπτή άσκηση ισορροπίας η οποία μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή. Ήδη όλο το σύστημα διαπραγμάτευσης ζει ώρες έντασης και τίποτε δεν αποκλείει εμπλοκές και περιπλοκές, παρά τα αισιόδοξα και καθησυχαστικά σήματα που επιχειρούν να μεταδώσει ο πρωθυπουργός ο κ. Αντώνης Σαμαράς.

Ενδεικτική της ανασφάλειας των τελευταίων ωρών είναι η αναβολή της προγραμματισμένης συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με ομάδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντικείμενο της οποίας ήταν η ενημέρωση για τα μέτρα.

Από την άλλη πλευρά όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας, αναμονής και αναστολής επαυξάνει την αγωνία των πολιτών και δημιουργεί ισχυρή βάση έντονων αντιδράσεων κατά την ανακοίνωση των μέτρων. Κάτι που όλοι αισθάνονται. Όπως λένε όσοι παρακολουθούν τις κοινωνικές διεργασίες,ο κάμπος είναι ξερός και μια σπίθα αρκεί να προκαλέσει την έκρηξη.

Πολύ περισσότερο όταν τα μέτρα θα είναι σκληρά και θα διαχυθούν στο σώμα σχεδόν ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.Από τα όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά η εισοδηματική πίεση θα είναι ευρύτατη και κατά τα φαινόμενα δεν θα μείνει άθικτη ζώνη.

Αναλυτικά τα μέτρα που θεωρούνται κλεισμένα είναι τα εξής:

1) Πλήρης κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

2) Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.

3) Επιβολή ενιαίου μισθολογίου στις Δημόσιες επιχειρήσεις Οργανισμούς.

4) Μείωση των επικουρικών συντάξεων.

5) Διακοπή καταβολής του ΕΚΑΣ για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών, με ταυτόχρονη περικοπή συνολικά των δικαιούχων του συγκεκριμένου βοηθήματος.

6) Περικοπές στις συντάξεις των ανασφάλιστων συνταξιούχων.

7) Μείωση επιδομάτων σε αναπήρους.

8) Περικοπή ειδικών επιδομάτων σε νεφροπαθείς.

9) Μείωση συντάξεων του ΟΓΑ με ταυτόχρονη επιβολή εισφορά υγείας για τους αγρότες.

10) Αύξηση των χρόνων ασφάλισης για την χορήγηση της κατώτατης σύνταξης.

11) Μείωση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας για τους οικοδόμους, τους ξενοδοχοϋπαλλήλους και άλλους.

12) Επαναξιολόγηση χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων

13) Μείωση του αριθμού των υπαλλήλων με αυστηρή εφαρμογή της αρχής μια πρόσληψη ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις και αναζήτηση κάποιας μορφής εφεδρείας με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

14) Περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων, με πιθανή καθιέρωση πλαφόν αν ασφαλισμένο.

15) Περιστολή των νοσοκομειακών δαπανών

16) Μείωση των ειδικών μισθολογίων 12% κατά μέσο όρο.

17) Σύνδεση όλων των φοροαπαλλαγών με το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία.

18) Καθιέρωση μηχανισμού αποκάλυψης των εισοδημάτων βάση περιουσιακών στοιχείων

19) Δρακόντεια μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.

20) Τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα φορολογικών εσόδων.

Από την απλή παράθεση των παραπάνω είκοσι μέτρων γίνεται αντιληπτό το βάρος και η ένταση της προσαρμογής.Και προφανώς δεν είναι οι μόνες ρυθμίσεις.

Το πακέτο απαιτεί άπειρες διαρθρωτικές ρυθμίσεις, απελευθερώσεις, αποκρατικοποιήσεις και άλλα. Ουσιαστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη επέμβαση που έχει επιχειρηθεί σε οικονομία προηγμένης δυτικής χώρας, συγκρίσιμη ίσως μόνο με εκείνη της Χιλής, μετά την πτώση του Αλιέντε.

Πράγμα που προδιαθέτει και για την ένταση των αντιδράσεων. Ο Θεός βοηθός που λέει και ο λαός.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, 2012 at 12:33 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply