Στις τελικές προτάσεις για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, μετά τις πιέσεις της τρόικα για μείωση κατά 167 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014 αλλά και για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.00 άτομα έως το τέλος του 2015, φαίνεται πως έχει καταλήξει η κυβέρνηση.

Οι στόχοι θα υλοποιηθούν χωρίς απολύσεις, θα προσπαθήσει να πείσει η ελληνική πλευρά τους εκπροσώπους της τρόικας, στην παρουσίαση των τελικών προτάσεων.

Το ελληνικό Δημόσιο θα μειωθεί κατά περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους έως το τέλος του 2015, εκτίμησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ένωσης Βελγικών Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιτάκη, αυτό θα επιτευχθεί:

  • Μέσω της συνταξιοδοτικής ωρίμανσης
  • Με την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις
  • Της αθρόας αποχώρησης δημοσίων υπαλλήλων.

Η τελική πρόταση για την πρόωρη συνταξιοδότηση αφορά όσους υπαλλήλους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τα τέλη του 2010, έχοντας συμπληρώσει 27, πραγματικά, συντάξιμα χρόνια. Οι υπάλληλοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να εξαγοράσουν άλλα τρία συντάξιμα χρόνια, έτσι θα βγουν σε μειωμένη σύνταξη με 30 χρόνια πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας.

Οι υπάλληλοι που θα βγουν σε σύνταξη με τους όρους αυτούς ξεκινούν από την ηλικία των 55 ετών, ενώ θα υπάρχουν και αρκετοί που θα είναι 56 και 57 χρονών, ενδεχομένως και κάποιοι λίγο μεγαλύτεροι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Μόνο για φέτος οι αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα φθάσουν τις 40.000, εκτίμησε ο κ. Μανιτάκης στην ομιλία του. Και πρόσθεσε: “Με τον τρόπο αυτό, στα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας θα μετρά 600.000 περίπου εργαζόμενους, θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους που προς το παρόν δεν απορροφούνται”.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να εισέλθει στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση – συγχώνευση των 21 φορέων του Δημοσίου, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για της υποχρεωτικές μετακινήσεις στο Δημόσιο.

 

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.