Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εφαρμογή του πακέτου σε δύο φάσεις θα προτείνει η κυβέρνηση στην τρόικα

20 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Οριστικοποιήθηκαν μέτρα 9 δισ. ευρώ

Πρόταση στην τρόικα για εφαρμογή των περικοπών δαπανών σε δύο φάσεις θα καταθέσει το απόγευμα της Πέμπτης (8:30 μμ) ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση θα έχει ως εξής: εάν μέχρι το 2014 η Ελλάδα καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους, καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα και περιορίσει την ύφεση, δεν θα είναι υποχρεωμένη να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη διετία 2015-2016.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη δεχθεί περικοπές ύψους 8 δισ. ευρώ σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις. Εάν σε αυτά προστεθούν οι εξοικονομήσεις από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, τότε το πακέτο πλησιάζει τα 9 δισ. ευρώ.
Ο κ. Στουρνάρας θα προτείνει στην τρόικα η οριστικοποίηση των υπολειπόμενων 2,5 δισ. ευρώ να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο, οπότε θα είναι πιο ξεκάθαρο και το μακροοικονομικό σενάριο. Εάν καταγραφεί η απαραίτητη πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος, θα μπορούσαν τα μέτρα αυτά ακόμη και να μην ληφθούν.

Η τρόικα, από την πλευρά της, έχει πετύχει μέχρι σήμερα να διασφαλίσει μειώσεις δαπανών μέσα από ορίζοντες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

«Η τρόικα είναι ήδη ικανοποιημένη από τις περικοπές που έχει πετύχει, καθώς έχει καταλήξει σε ένα αξιόπιστο πακέτο παρεμβάσεων και δεν αναμένεται να επιμείνει σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας περικοπές. Η μείωση δαπανών κατά 9 δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα είναι διαπραγματευτικό επίτευγμα των δανειστών. Το πακέτο έχει κλείσει» δηλώνει στο in.gr πολιτικό στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τρόικα σχεδιάζει να φύγει από την Αθήνα την Κυριακή ή τη Δευτέρα και να επιστρέψει πριν από το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

ΔΟΛ

This entry was posted on Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, 2012 at 18:26 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply