Την Πέμπτη η σύσκεψη των αρχηγών

http://img.protothema.gr/7E67F056B1F0BE82FA4983F7498CB286.jpgΤο πακέτο των μέτρων, παρά τα καλά λόγια των εταίρων, είναι εξαιρετικά σκληρό και έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Η κυβέρνηση αναζητά το επικοινωνιακό αμπαλάζ και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της για την ψήφισή του από τη Βουλή και ακολούθως για να διεκδικήσει την εκταμίευση της έκτης δόσης από την ΕΕ και να θέσει επισήμως το αίτημα της επιμήκυνσης. Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Γιούνκερ από την Κύπρο την περασμένη Παρασκευή το πακέτο πρέπει να οριστικοποιηθεί μέχρι την προσεχή Κυριακή -εντός δέκα ημερών είχε πει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό αύριο θα συνεδριάσουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί πριν αναχωρήσει ο κ. Σαμαράς για την Ρώμη. Ενδεχομένως να γίνει και η τελική σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Κυριακή το βράδυ.

Το πιθανότερο είναι ότι θα κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας σε ένα μόνο άρθρο και θα ξεκινήσει η διαδικασία της ψήφισής του με την διαδικασία του κατεπείγοντος προκειμένου να μην μακρύνει η συζήτησή του που θα αναδείξει τα δύσκολα ερωτήματα και θα αυξήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις. Με την διαδικασία αυτή οι βουλευτές θα βρεθούν προ του διλήμματος να ψηφίσουν το πακέτο που θα είναι εξαιρετικά επώδυνο ή οδηγήσουν σε πτώση την κυβέρνηση και σε νέες περιπέτειες την χώρα. Το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι οι διαρροές βουλευτών θα είναι περιορισμένες, θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και πάντως το πακέτο θα περάσει με άνετη πλειοψηφία χωρίς να τεθεί ούτε ζήτημα πολιτικής νομιμοποίησης.

Πάντως για την επόμενη Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου τα συνδικάτα έχουν εξαγγείλει την πρώτη εικοσιτετράωρη απεργία και διαδήλωση που θα δείξει και τις διαθέσεις της κοινωνίας. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κ. Σαμαράς μόλις ολοκληρωθεί το πακέτο την επόμενη Δευτέρα να απευθυνθεί με δήλωση εν είδη διαγγέλματος στον ελληνικό λαό που να εξηγεί την αναγκαιότητα των μέτρων προκειμένου να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ.

Η σκληρή στάση πάντως του εδώ κλιμακίου της Τρόικας και η άκαμπτη στάση της δημιουργεί αντίφαση με την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και με τις δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών οι οποίες όμως έχουν σαν σταθερό σημείο ότι “η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να παραμείνει στην ευρωζώνη” και εξαρτούν την περαιτέρω στάση τους από την έκθεση της Τρόικας. Στο πλαίσιο αυτό καθώς ακόμη τίποτε δεν είναι οριστικό ο κ. Σαμαράς θέλει να στερήσει τα επιχειρήματα εναντίον της χώρας και να εξασφαλίσει μία κατά βάση θετική έκθεση της Τρόικας.

Πάντως το πακέτο θα είναι έτοιμο και θα έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Οκτωβρίου που θα συνεδριάσει το επίσημο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Η απόφαση πάντως για την εκταμίευση της έκτης δόσης θα ληφθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων στην Σύνοδο Κορυφής της 18 Οκτωβρίου. Δεν έχει αποκλειστεί θεωρητικά τουλάχιστον να μεταφερθεί η απόφαση για το ελληνικό θέμα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του Νοεμβρίου μετά τις αμερικανικές εκλογές όπου θα συζητήσει συνολικά την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ο κ. Σαμαράς στην Σύνοδο Κορυφής θα θέσει επισήμως το θέμα της επιμήκυνσης. Εξετάζει την κατάλληλη στιγμή θα ζητήσει να εφαρμοστεί και για τις ελληνικές τράπεζες η απόφαση της Συνόδου του Ιουνίου για τις ισπανικές καθώς επίσης και να παραιτηθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την κερδοσκοπία της στα ελληνικά ομόλογα. Είναι τρόποι προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της επιμήκυνσης ώστε να μην χρειαστεί να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών. Επιπλέον ο κ. Σαμαράς θα διεκδικήσει αναπτυξιακά κονδύλια που να επανεκκινήσουν την ελληνική οικονομία αφού αποτελεί κοινό τόπο ότι ως έχει το πρόγραμμα απλώς δεν βγαίνει.

Συναντήσεις με Πάπα και Μόντι στην Ρώμη

Αναζητώντας συμμαχίες στο εξωτερικό αλλά και θετικές ειδήσεις για το εσωτερικό ο κ. Σαμαράς μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη αναχωρεί για την Ρώμη όπου την Παρασκευή και το Σάββατο συνεδριάζει η διεθνής των κεντροδεξιών κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό κ. Μάριο Μόντι ο οποίος είναι σταθερός υποστηρικτής της χώρας όχι μόνο για την παραμονή της στην ευρωζώνη αλλά και στην ανάγκη να δοθεί αναπτυξιακή ενίσχυση. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός και από τον Πάπα. Ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις στο πλαίσιο του συνεδρίου και με άλλους κεντροδεξιούς ηγέτες ενώ δεν αποκλείεται να εκλεγεί και αντιπρόεδρος στο συνέδριο των κεντροδεξιών.

Σπύρος Γκουτζάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.