Η τελική απόφαση σε συνεδρίαση της ΚΟ την επόμενη εβδομάδα

http://vstatic.doldigital.net/vimawebstatic/6ECD46C0A668C44D8F57A7895DC2468F.jpg

Θέμα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ θα θέσει κατά πάσα πιθανότητα το ΠαΣοΚ. Το θέμα το άνοιξε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ ομάδας του κόμματος, της Πολιτικής και Οργανωτικής Γραμματείας των τομεαρχών και των περιφερειαρχών του ΠαΣοΚ.

«Πρόεδρε», είπε, «είναι κατανοητό ότι τα μέτρα μπορεί να έρθουν και σε ένα άρθρο, οπότε είναι καλό να συνεδριάσει η ΚΟ και να ακολουθήσουμε και οι 33 βουλευτές αυτό που θα αποφασίσουμε». Ο κ. Ευ. Βενιζέλος έκανε δεκτή την πρόταση αυτή και έτσι η ΚΟ του ΠαΣοΚ θα συνεδριάσει, ενδεχομένως την ερχόμενη εβδομάδα, για να συζητήσει τα μέτρα και να αποφασίσει τι στάση θα κρατήσει συλλογικά και πειθαρχημένα.

Αναβλήθηκε έτσι μια ενδεχόμενη σύγκρουση των διαφορετικών τάσεων που υπάρχουν μεταξύ των βουλευτών, οι οποίες όμως δεν αποκλείεται να διαφανούν στην προσεχή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ. Πάντως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πέταξε το καρφί του στους βουλευτές, θυμίζοντας τους ότι και σε ένα άλλο ζήτημα μικρότερης σημασίας (αλλαγές στο νόμο Διαμαντοπούλου) παρότι υπήρξε ομόφωνη απόφαση της ΚΟ δεν τηρήθηκε από όλους.

Παρότι τα μέτρα που έχει βάλει στο καλάθι του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας κρίνονται σκληρότερα από κάθε άλλη φορά αφού το μεγαλύτερο μέρος τους -τα 7 δισ. ευρώ- προέρχονται από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, η πίεση φαίνεται να μετακινείται πλέον προς τις ΚΟ της ΝΔ και της ΔΗΜΑΡ.

Στην Ιπποκράτους η κριτική που έγινε στα μέτρα ήταν πιο χλιαρή από ό,τι αναμενόταν. Η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη έθεσε θέμα πολιτικής αξιοπιστίας για το ΠαΣοΚ στην περίπτωση που ψηφίσει μέτρα που πλήττουν τα χαμηλά εισοδήματα, ο κ. Β. Κεγκέρογλου είπε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη λογική τους. Ο κ. Σ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι παραβιάζεται η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων, ο κ. Ι. Κουτσούκος ζήτησε να πάρει το ΠαΣοΚ αποστάσεις από τα μέτρα αν δεν τηρηθούν οι πολιτικές προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και ο κ. Ι. Μαγκριώτης θεώρησε ότι με την υπεράσπιση της πολιτικής των προηγούμενων ετών το ΠαΣοΚ αποκτά σωστή στρατηγική.

Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της άποψης για υπερψήφιση των μέτρων ήταν ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος εκτιμά ότι αυτό είναι ένα ακόμα βήμα για μια Ελλάδα που αλλάζει ριζικά – κατά τη γνώμη του προς το καλύτερο. «Το διακύβευμα είναι αν θα υπάρχει η Ελλάδα στην Ευρώπη με προοπτικές ανάπτυξης ή αν Ελλάδα θα γίνει μία χώρα όπου θα κυριαρχήσουν οι μαφίες, τα άκρα και η βία. Και τότε αυτοί που θα υποστούν ακόμα μεγαλύτερο κόστος θα είναι οι φτωχότεροι και πιο αδύναμοι συμπολίτες μας», επισήμανε. Ασκησε όμως ξανά κριτική για τον τρόπο που στελεχώνεται ο κρατικός μηχανισμός λέγοντας ότι παρότι υπάρχει συγκυβέρνηση, τη στιγμή που η χώρα έχει ανάγκη το καλύτερο δυναμικό της τοποθετούνται γενικοί γραμματείς και στελέχη στις επιχειρήσεις του Δημοσίου άτομα τα οποία δεν είναι μόνο αμφιβόλου ικανότητας αλλά και αμφιβόλου ποιότητας.

Ο κ. Α. Λοβέρδος, ο οποίος επίσης υποστηρίζει τα μέτρα, απουσίαζε από τη συνεδρίαση όπως είχε προαναγγείλει. Ο κ. Βενιζέλος για πρώτη φορά στηλίτευσε όσους ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές χωρίς να υπάρχει πολιτικό και ιδεολογικό υπόβαθρο «φωτογραφίζοντας» τον πρώην υπουργό.

Στη συζήτηση που ακολούθησε το θέμα αυτό το έθιξε, επίσης με έμμεσο τρόπο, ο κ. Ι. Μίχας ο οποίος προέτρεψε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να φωνάξει τα στελέχη που κρατούν αποστάσεις από το κόμμα και να μιλήσει μαζί τους. «Δεν ήρθε κανένας να μου φέρει τις προτάσεις του και δεν τον δέχτηκα. Δεν θα τα κάνω όλα αυτά μόνος μου. Ας έρθουν, εγώ είμαι ανοιχτός. Δεν θέλω να πάρω μέτρα, είμαι ανεκτικός. Το θέμα όμως αφορά και εσάς, είστε και εσείς ανεκτικοί;». «Καμιά φορά χρειάζονται μέτρα», πετάχτηκε από το ακροατήριο ο κ. Δ. Καρύδης.

«Ποτέ δεν είναι αργά…», απάντησε ο κ. Βενιζέλος. Κατόπιν οι συνεργάτες του εξηγούσαν ότι αυτό του ξέφυγε εν τη ρύμη του λόγου και δεν ήταν προειδοποίηση για τον κ. Λοβέρδο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.