Ο οκτακύλινδρος κινητήρας biturbo των 4,2 λίτρων αποδίδει 382 ίππους, ενώ η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 850 Νm

Το νέο Cayenne S Diesel προσφέρει κορυφαίες επιδόσεις, αλλά και μέγιστη αποδοτικότητα: το νέο πετρελαιοκίνητο μοντέλο ολοκληρώνει την επιτάχυνση από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε 5,7 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική του ταχύτητα αγγίζει τα 252 χλμ./ώρα.

Παράλληλα, ο τρόπος που αξιοποιεί την ενέργεια είναι υποδειγματικός: η κατανάλωση καυσίμου (NEDC) δεν ξεπερνά τα 8,3 λίτρα ανά 100 χλμ. (CO2: 218 γρ./χλμ.). Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εξαιρετική αυτή τιμή είναι η λειτουργία auto start/stop, ενώ το νέο αυτό μοντέλο είναι το μοναδικό SUV στον κόσμο με πετρελαιοκινητήρα V8 που προσφέρει αυτήν τη λειτουργία.

Το Cayenne S Diesel προσφέρει μια εμπειρία οδήγησης, η οποία είναι χαρακτηριστική μιας Porsche, αλλά ταυτόχρονα και εντελώς νέα. Ξυπνάει συναισθήματα όπως ένα σπορ αυτοκίνητο, με τις δυναμικές επιδόσεις και τον ήχο του. Η ομαλή λειτουργία και ο ήχος αντήχησης του οκτακύλινδρου κινητήρα βρίσκονται σε επίπεδο αντίστοιχο αυτού προηγούμενων κινητήρων V8 της Porsche.

Ο πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας του Cayenne S Diesel βασίζεται στο σύστημα ενεργούς τετρακίνησης PTM. Το σύστημα αυτό προσφέρει τα χαρακτηριστικά οδήγησης ενός πισωκίνητου οχήματος – μαζί με όλα τα οφέλη του στους τομείς της οδικής συμπεριφοράς και της ακρίβειας. Ωστόσο, με την επιλογή σπορ, δυναμικού τρόπου οδήγησης, το σύστημα επεμβαίνει στους μπροστινούς τροχούς, με τρόπο επακριβώς προσαρμοσμένο στις συνθήκες οδήγησης, ώστε να βελτιώνει την ευστάθεια και την πρόσφυση. Το προαιρετικό σύστημα κατανομής ροπής Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) κάνει αυτήν την εξαιρετική δυναμική συμπεριφορά ακόμα πιο σπορ.

Με την αναβαθμισμένη ισχύ του κινητήρα του, το Cayenne S Diesel είναι επίσης το ιδανικό όχημα για τη ρυμούλκηση σκαφών ή άλλων ρυμουλκούμενων και την πραγματοποίηση ελιγμών με αυτά. Διαθέτει επαρκή αποθέματα ισχύος, ακόμα και όταν λειτουργεί στη μέγιστη ικανότητα ρυμούλκησης των 3,5 τόνων. Το Cayenne S Diesel – με το προαιρετικό ρεζερβουάρ των 100 λίτρων – με βάση τις προδιαγραφές κατανάλωσης NEDC μπορεί να καλύψει απόσταση 1.200 χιλιομέτρων χωρίς στάση για ανεφοδιασμό.

Στο εξωτερικό του, το νέο κορυφαίο πετρελαιοκίνητο μοντέλο παραμένει ένα ασυμβίβαστο Cayenne S, έχοντας να επιδείξει την κλασική εμφάνιση των οκτακύλινδρων εκδόσεων. Το σύστημα φρένων, για παράδειγμα, έχει προσαρμοστεί ως προς τις διαστάσεις του για να μπορεί να αντιμετωπίζει την ισχύ του αυτοκινήτου και ξεχωρίζει από τις ασημί δαγκάνες των φρένων.

Τα μαύρα πτερύγια στο μπροστινό μέρος τονίζουν τους ανοικτούς αεραγωγούς. Όπως και στο Cayenne Diesel, οι επιγραφές “diesel” στα μπροστινά άκρα των φτερών αναδεικνύουν τον τύπο του κινητήρα V8. Τέλος, το λογότυπο Cayenne S στο πίσω μέρος προσδιορίζει το μοντέλο.

Το Cayenne S Diesel θα παρουσιαστεί στην αγορά τον Ιανουάριο του 2013.

Δημήτρης Δοντάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.