Στις 13 Σεπτεμβρίου του ΄22 ξεκίνησε η πυρκαγιά που αφάνισε την κοσμοπολίτικη μητρόπολη του Αιγαίου τη Σμύρνη, ένα από τα σπουδαιότερα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Μεσογείου και εθνικό κέντρο για όλον τον μικρασιάτικο Ελληνισμό.

Η μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισε ο Ελληνισμός, είναι η Μικρασιατική. Χιλιάδες Έλληνες ξεριζώθηκαν βίαια και έχασαν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους. Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ελλάδα αντιμετώπισαν τεράστιες δυσκολίες, κατάφεραν όμως να σταθούν όρθιοι, να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και πολλοί να ίδρυσαν νέες πόλεις και χωριά, μεταφέροντας τον πλούσιο πολιτισμό τους.

Μέσα από κακουχίες, ασθένειες και λιμούς κατάφεραν να ορθοποδήσουν και σήμερα πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς συνεχίζουν να διατηρούν τις παραδόσεις τους, τα ήθη και τα έθιμά τους, μέσα από πολιτιστικά και λαογραφικά σωματεία, μέσα από επετείους μνήμης και άλλες εκδηλώσεις .

Μέσα από την προβολή της ταυτότητας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας και της σημαντικότατης οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξής του, γνωρίζουμε την ιστορική μας κληρονομιά και αναπτύσσεται η ιστορική μας γνώση.

Η ιστορία είναι αυτή που μας βοηθάει να γνωρίσουμε και να κατανοήσουμε τον εαυτό μας σε σχέση με το πολιτισμικό και εθνικό μας περιβάλλον, αλλά και σε σχέση με τους “άλλους”, στο πλαίσιο της Ευρώπης και της παγκόσμιας κοινωνίας.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μέρα μνήμης και τιμής. Γίνεται η αφορμή για να θέλουμε να γνωρίσουμε την ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορικής διαδρομής των Ελλήνων.

Γίνεται η αφορμή για να θυμηθούμε και να τιμήσουμε τους Έλληνες της Μικράς Ασίας που δεν λύγισαν, στάθηκαν όρθιοι και κανείς δεν κατάφερε να κλέψει την υπερηφάνεια και την ψυχή τους.
Από την ψυχή αυτού του λαού και από την ιστορία μας μπορούμε να αντλήσουμε φώς και δύναμη, για να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο παρών αλλά και να χαράξουμε ένα καλύτερο αύριο.

Τιμολέων Κοψαχείλης

Βουλευτής Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.