Η απάντηση του Αντώνη Μανιτάκη στη Βουλή

Τα Πειθαρχικά Συμβούλια μπορεί να συνεστήθησαν αλλά δεν... συγκροτήθηκαν

Σε… σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται το θέμα των νέων πειθαρχικών συμβουλίων στο Δημόσιο. Ο καθ΄ ύλιν αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σ΄ επίκαιρη ερώτηση του κ. Συμεών Κεδίκογλου στη Βουλή, έκανε γνωστό ότι τα πειθαρχικά συμβούλια έχουν συσταθεί μεν σε 14 από τα 15 υπουργεία, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η συγκρότησή τους.

Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση για τη συγκρότησή τους, που είναι τυπική διαδικασία να έχει αποσταλεί ή θα αποσταλεί προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει τουλάχιστον από τον περασμένο Μάρτιο, αλλά η συγκρότησή τους, η επιλογή, δηλαδή, των μελών τους ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν ουσιαστικά δεν έχει καν ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αντώνης Μανιτάκης τόνισε ότι «με βάση τα στοιχεία που μας έχουν αποσταλεί μέχρι και σήμερα προκύπτει ότι ως προς τη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, από το σύνολο των 15 υπουργείων, έχουν συσταθεί πειθαρχικά συμβούλια σε 14» και συμπλήρωσε ότι «για λόγους εξοικονόμησης πόρων και λειτουργικότητας, σε 9 από τα 15 υπουργεία έχει συσταθεί ένα πειθαρχικό συμβούλιο».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραδέχθηκε ωστόσο ότι ακόμη και τα πειθαρχικά συμβούλια που έχουν συσταθεί δεν έχουν συγκροτηθεί σε σώμα. «Μόλις ολοκληρωθεί η σύσταση θα αρχίσει -και έχει ήδη αρχίσει- η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων με την τοποθέτηση των δύο δικαστικών και ενός προϊσταμένου των γενικών διευθύνσεων», υπογράμμισε. «Την διαδικασία αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει, θα την επιταχύνουμε και θα γίνουν απαραίτητες οχλήσεις ώστε το συντομότερο δυνατόν να συγκροτηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συγκρότηση και του δευτεροβάθμιου το συντομότερο δυνατό»

Ο κ. Μανιτάκης παραδέχθηκε ακόμη ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την εκδίκαση των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων. «Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, το άμεσο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτές οι εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες θα διαβιβαστούν στα νέα πειθαρχικά συμβούλια», υπογράμμισε. «Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε, το μελετούμε και θα βρούμε κάποια λύση μόλις συγκροτηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια και μόλις συσταθεί και το δευτεροβάθμιο όργανο. Ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί, είναι πολύ σημαντικός, έκανε σημαντικές αλλαγές στο ουσιαστικό πειθαρχικό δίκαιο και στην όλη διαδικασία»

Ολόκληρη η απάντηση του υπουργού Διοκητικής Μεταρρύθμισης έχει ως εξής:
«Θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω τον κύριο Κεδίκογλου για την ερώτηση του και να επισημάνω κι εγώ ότι πράγματι η σημασία της ερώτησης του είναι πολύ μεγάλη και πολύ επίκαιρη. Θέλω ακόμη να πω ότι όταν ο νόμος άρχισε να εφαρμόζεται προέβλεπε τη συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων μέχρι τις 14 Ιουνίου. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή του και στη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων, οφείλεται κατά μεγάλο μέρος και στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Ήδη από τις 5 Σεπτεμβρίου είχα στείλει επείγουσα εγκύκλιο ζητώντας στοιχεία σχετικά με τη σύσταση των πειθαρχικών συμβουλίων. Είμαι σε θέση να σας πω ότι εχθές έληξε η προθεσμία των στοιχείων που ζητήσαμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από τα άλλα Υπουργεία. Από τα δεκαπέντε Υπουργεία, στα δεκατέσσερα έχουν ήδη συσταθεί τα πειθαρχικά συμβούλια. Θέλω να πω ακόμη ότι ένα πλεονέκτημα του νόμου αυτού είναι ότι έχει περιοριστεί ο αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων και έτσι έχουμε για τα δεκαπέντε Υπουργεία μόλις εννέα πειθαρχικά συμβούλια και αυτό έχει σημασία για την αποτελεσματικότητα και λειτουργικότητα της απόδοσης της πειθαρχικής δικαιοσύνης. Υπάρχει ένα Υπουργείο ακόμα που δεν έχει στείλει τα στοιχεία αλλά μας έχει ειδοποιήσει ότι σύντομα θα μας τα στείλει, σήμερα ή αύριο, και είναι το Μακεδονίας-Θράκης.

Επίσης εκκρεμεί η απόφαση σύστασης στις γενικές γραμματείες Αθλητισμού, Υποδομών και Μεταφορών. Πρέπει πάντως να τονιστεί, ότι σε ότι αφορά το Υπουργείο αυτό και τις γενικές γραμματείες, η καθυστέρηση οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι νεοσύστατα Υπουργεία, ενώ παράλληλα είχαμε πρόσφατα και μία αναδιάρθρωση, με καταργήσεις και ανασυστάσεις γενικών γραμματειών. Μόλις ολοκληρωθεί η σύσταση θα αρχίσει -και έχει ήδη αρχίσει- η συγκρότηση πειθαρχικών συμβουλίων, με την τοποθέτηση των δύο δικαστικών και ενός προϊσταμένου των γενικών διευθύνσεων. Την διαδικασία αυτή που έχει ήδη ξεκινήσει, θα την επιταχύνουμε και θα γίνουν απαραίτητες οχλήσεις ώστε το συντομότερο δυνατόν να συγκροτηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια και να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τη συγκρότηση και του δευτεροβάθμιου το συντομότερο δυνατό. Παράλληλα, στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη συσταθεί το πειθαρχικό συμβούλιο.

Θέλω ακόμη να σας πω ότι μαζί με την επίσπευση της διαδικασίας της συγκρότησης των πειθαρχικών συμβουλίων η πειθαρχική ευθύνη και πειθαρχική εξουσία εξακολουθεί να υπάρχει. Λειτουργούν ακόμα τα υπάρχοντα πειθαρχικά συμβούλια αφού πρέπει να ασκούν και μπορούν να ασκούν τις πειθαρχικές τους εξουσίες. Υπάρχουν όμως και οι προϊστάμενες ηγετικές αρχές που κι αυτές συνεχίζουν να ασκούν την πειθαρχική τους εξουσία.

Θέλω να τονίσω ότι έχουμε συνείδηση του προβλήματος και ήδη το αντιμετωπίζουμε με συντονισμένα και αποφασιστικά μέτρα έτσι ώστε να αποκαταστήσουμε το κύρος και την αξιοπρέπεια του δημοσίων υπαλλήλων και φυσικά να σταματήσει η ατιμωρησία. Θέλω ακόμη να σας διαβεβαιώσω ότι επιταχύνουμε και θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί η συγκρότηση και η λειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων. Το μεγάλο πρόβλημα πάντως, το άμεσο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτές οι εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες θα διαβιβαστούν στα νέα πειθαρχικά συμβούλια. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε, το μελετούμε και θα βρούμε κάποια λύση μόλις συγκροτηθούν τα πειθαρχικά συμβούλια και μόλις συσταθεί και το δευτεροβάθμιο όργανο.

Ο νόμος αυτός θα εφαρμοστεί, είναι πολύ σημαντικός, έκανε σημαντικές αλλαγές στο ουσιαστικό πειθαρχικό δίκαιο και στην όλη διαδικασία. Το Υπουργείο και εγώ προσωπικά έχουμε συνείδηση της κρισιμότητας των περιστάσεων και ότι ο χρόνος είναι το πρώτο στοιχείο της επιτυχίας κάθε μεταρρύθμισης. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών της διοικήσεως. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και προχωράμε. Τελειώνουμε την αξιολόγηση όλων των δομών των Υπουργείων εντός των προσεχών ημερών και θα προχωρήσουμε, εφόσον καταθέσουμε και το σχετικό νόμο, και στην αξιολόγηση του προσωπικού. Προχωράμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επιταχύνουμε τις διαδικασίες.

Σχεδιάζουμε να κάνουμε αρκετά στις προσεχείς μέρες αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα, πολύπλοκα και πρέπει παράλληλα με την ταχύτητα να κινηθούμε μεθοδικά, με μελέτη, με σοβαρότητα και σας βεβαιώνω με αποφασιστικότητα».

Νικολακόπουλος Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.