Υπέρ της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος Ολλανδία και Αυστρία

http://p-nstatic.doldigital.net/taneawebstatic/0DAFD6C96ECDA9C91D35F23DC91ED260.jpgΤο περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως πρόσθετα κεφάλαια.

Το περίγραμμα των περικοπών στο πλαίσιο του πακέτου των μέτρων ύψους 11,9 δισ. ευρώ παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο άτυπο Eurogroup της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς όμως πρόσθετα κεφάλαια.

Στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι στη Λευκωσία θα φανεί η «στροφή» αρκετών κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος και Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Γιάννη Στουρνάρα, κυρίως για την ατζέντα της κατ’ ιδίαν συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ήδη, η αλλαγή στάση φαίνεται από τις δηλώσεις των «σκληροπυρηνικών» υπουργών Οικονομικών Ολλανδίας και Αυστρίας, που είπαν «ναι» στην επιμήκυνση του Μνημονίου, χωρίς, όμως, πρόσθετα κεφάλαια.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα οριστικοποιηθεί πριν από το επόμενο Eurogroup (8 Οκτωβρίου) και θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να αποδεσμευτεί η επόμενη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, την Πέμπτη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε πως δεν συζήτησαν με τον  κ. Σαμαρά «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, τονίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση είμαι εναντίον αυτού».

Στο επίκεντρο του Eurogroup σήμερα, Παρασκευή και του Ecofin αύριο Σάββατο θα είναι η Κύπρος και η Ισπανία, καθώς και τα θέματα που σχετίζονται με την τραπεζική ενοποίηση, τον μηχανισμό στήριξης (ESM) αλλά και την εκπροσώπηση στο ΔΝΤ.

Υπέρ της επιμήκυνσης τάχθηκαν Ολλανδία και Αυστρία

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος, υπό την προϋπόθεση ότι η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας είναι αποτέλεσμα προσωρινής ύφεσης.

«Αν το έλλειμμα αποδειχθεί κάπως χειρότερο από το αναμενόμενο, λόγω μιας προσωρινής ύφεσης στην οικονομία, θα μπορούσε να υπάρξει κάποιος χρόνος, αλλά όχι λεφτά», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο του Eurogroup στη Λευκωσία. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει χρόνος για καθυστέρηση των μέτρων».

Η Ευρωζώνη είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα επιπλέον χρόνο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αλλά όχι και χρήματα, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup.

«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει ένα φιλόδοξο προϋπολογισμό. Θα της δώσουμε τον χρόνο που έχει ανάγκη, αλλά πιθανότατα όχι περισσότερα χρήματα», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού και της Αυστριακής υπουργού, που συμπλέουν με τη στάση του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε και ακόμη και πρόσφατα έχουν κάνει σκληρές δηλώσεις για την Ελλάδα, δείχνουν την αλλαγή του κλίματος στην Ευρώπη και προαναγγέλλουν την αποδοχή του ελληνικού αιτήματος για παράταση του Μνημονίου, εφόσον υιοθετηθούν τα επώδυνα μέτρα του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.